Achterhoek

Raadslid Ten Dolle krijgt de ene na de andere verwensing, maar wil tóch door

D66-raadslid Loes ten Dolle.
D66-raadslid Loes ten Dolle. © REGIO8 (archief
WINTERSWIJK - Over twee maanden mag Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het werk van de raadsleden is er de laatste jaren niet leuker op geworden: door corona en door toenemende intimidatie. Zo'n 15 procent van de raadsleden heeft met intimidatie te maken, onder wie Loes ten Dolle uit Winterswijk.
"Mensen plaatsen reacties als jij moet dood, rijd alsjeblieft tegen een boom aan, ik wil dat je morgen verkracht wordt. Allemaal van dat soort nare uitspraken", zegt het raadslid voor D66 in Winterswijk tegen de NOS. "Dat zijn eigenlijk verwensingen. Ik heb ook wel eens een mail gehad waarin iemand schreef: ik ga je een galgje laten zien."
De aanleiding voor zulke verwensingen of e-mails kan het stikstofbeleid zijn, of de aanwezigheid van landelijk partijgenoot Sigrid Kaag: zaken waar Ten Dolle helemaal niet over gaat. Toch wil Ten Dolle graag door met haar werk als raadslid in Winterswijk.
"Als er toch nog mensen zijn die in mijn idealen geloven, dan heb ik die zetel ook verdiend. Het gaat niet alleen maar om de mensen die me bedreigen. Het gaat me er ook om dat ik oprecht geloof dat ik iets goed wil doen voor mijn dorp", aldus Ten Dolle.
Ten Dolle staat niet alleen in die missie. Ondanks de toegenomen intimidatie wil het merendeel van de raadsleden hun werk graag voortzetten. Driekwart van hen geeft aan zich opnieuw verkiesbaar te willen stellen, bleek dit weekend uit onderzoek door Kieskompas, in opdracht van Omroep Gelderland.