Gelderland

Linda doet iets wat niet mag: yogaën met Van Gogh en naar de kapper in het theater

Linda in Theater Orpheus in Apeldoorn.
Linda in Theater Orpheus in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - In Linda breekt UIT! laat ik (Linda Geerdink) zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. Deze week doe ik mee aan een protestactie. Theaters worden voor één dag kapsalons en musea worden sportscholen, want de cultuursector is boos. Waarom kunnen de winkels wel open en de theaters niet? Ik laat me knippen op het podium, terwijl Lakshmi voor me zingt en ik volg een yogales in een kunstzaal van het Kröller-Müller Museum.
Het Kröller-Müller ligt op een prachtige plek midden in het Nationaal Park De Hoge Veluwe te Otterlo. Met mijn yogamatje onder de arm loop ik richting de entree van het museum voor moderne kunst. Lichtelijk opgewonden, want ik ga eigenlijk iets doen wat niet mag. De avond voor het protest keurden verschillende burgemeesters de actie af, waaronder de burgemeester van Ede. Dat betekent dat er gehandhaafd gaat worden en de yogales bruut kan worden verstoord door een boa.
Weten of dit gebeurt? Of meegenieten van deze unieke ervaring? Bekijk hier de nieuwste aflevering van Linda breekt UIT!:
Ik gloei nog na van de yogasensatie, als ik in de auto zit op weg naar Theater Orpheus in Apeldoorn.
Linda doet mee aan een yogales in het Kröller-Müller Museum.
Linda doet mee aan een yogales in het Kröller-Müller Museum. © Omroep Gelderland
In het theater word ik geknipt op het podium terwijl ik een voorstelling te zien krijg. De laatste keer dat ik bij de kapper was, was ruim voor de lockdown. Wanneer ik voor de laatste keer in een theaterzaal heb gezeten, kan ik me niet eens herinneren. Twee vliegen in een klap. Alleen van dat idee word ik al blij. En dat gevoel wordt versterkt als ik de artiesten zie, die meedoen die avond.
Linda en zangeres Lakshmi.
Linda en zangeres Lakshmi. © Omroep Gelderland
Zangeres Lakshmi, je kent haar misschien nog van tv-programma Wie is de Mol?, cabaretier Musa en cabaretière Danielle Schel hebben er ongelooflijk veel zin in. Ook al hebben ze ook in Apeldoorn het hele programma om moeten gooien, omdat burgemeester Ton Heerts, de actie alleen toestond onder voorwaarde dat er geen publiek zou worden uitgenodigd, maar alleen personeel en pers. "Dat is wel een dubbel gevoel want ik wilde zo graag weer voor publiek. Maar kunst wordt gezien als een veredelde hobby en je kan ook een dvd opzetten, zei Hugo de Jonge tijdens een van de persconferenties. Dat is kaalslag. Dan mis je alle magie van het theater."
Die magie heb ik weer even mogen ervaren en dat gun ik iedereen. Julius Caesar riep 2000 jaar geleden niet voor niets: geef het volk brood en spelen!