Achterhoek

Gelderse boeren 'voeren' protestmars aan

De optocht achter de trekker aan.
De optocht achter de trekker aan. © Rutger van Lier
AMSTERDAM - Opnieuw is er een coronademonstratie. Opvallend aan deze editie, die in Amsterdam wordt gehouden, is dat de trekkers van een paar Gelderse boeren vooraan rijden in de 'mars' naar het Museumplein.
Zondagochtend werden de zes trekkers op vrachtwagens geladen om de tocht naar Amsterdam vanuit de Achterhoek te maken. Zonder dit transport zouden de landbouwvoertuigen de hoofdstad niet op tijd bereiken.
Bekijk beelden van het protest:
Gelderse boeren 'voeren' protestmars aan

Achterhoekse vlaggen

Op de beelden, die gefilmd zijn vanuit de cabine, zijn de wapperende Achterhoekse vlaggen voorop de trekker te zien. Het is de bedoeling dat de trekker voorop rijdt in een stoet demonstranten richting het Museumplein. In de praktijk rijdt er een politiebus voorop, waar de trekker achteraan kart.
Achter de trekker loopt een stoet mensen met zwarte kleding, gele vlaggen en rode opblaasharten. Op spandoeken is de zin 'Het klopt niet' te lezen. Op de beelden lijkt de demonstratie rustig en ordelijk te verlopen.
Na de optocht hebben de boeren hun trekkers bij het Museumplein geparkeerd. Daar staan ook enkele andere boeren uit andere provincies. Het is niet duidelijk wat hun rol daar precies is.