Gelderland

Dit is wat je moet weten over de mondkapjesplicht die nu geldt

Ook bij contactberoepen is een mondkapje weer verplicht.
Ook bij contactberoepen is een mondkapje weer verplicht. © ANP
ARNHEM - De mondkapjesplicht wordt uitgebreid en ook adviseert het kabinet om op steeds meer plekken zo'n masker te dragen. Om welke maskers gaat het? En op welke plekken moet het wel en welke niet?
Het kabinet adviseert geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes meer te dragen, zo wordt gemeld op de website van de Rijksoverheid. Ze geven de voorkeur aan wegwerpmondkapjes die verkrijgbaar zijn in onder andere drogisterijen. En dan hebben ze het liefst mondkapjes die vallen onder 'type II'. Dit komt doordat type II, net als type II-R, druppels beter tegenhouden dan type I. Als type II niet beschikbaar is, adviseert de overheid type I wegwerpmondmaskers te gebruiken, en dus geen stoffen of zelfgemaakte. Op het niet dragen van een mondmasker waar dat wel moet staat een boete van 95 euro. Dit geldt dan weer niet voor mensen die vanwege ziekte of een beperking geen masker kunnen dragen.

Hoe herken ik die mondmaskers en waar haal ik ze?

Het verschil tussen type I, type II en type II-R is eigenlijk niet te zien aan het masker zelf. Het staat op de verpakking vermeld. De type II mondmaskers zijn vaak verkrijgbaar bij de drogist, of online te bestellen. De prijs van een doosje met 50 van deze maskers ligt tussen 8 en 12 euro. Let bij de drogist wel op de verpakking, want ook type I mondmaskers worden daar verkocht. Als type II niet te verkrijgen is, is type I het beste alternatief.

Waar zet ik ze op?

Op veel plekken is het voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht om een mondmasker te dragen. In bijvoorbeeld het openbaar vervoer, supermarkten, vliegtuigen, taxi's en bibliotheken was dit al zo. Daar komen wat locaties bij.
  • Bij bezoek aan contactberoepen als kappers en masseurs. Dit geldt voor zowel de klant als de dienstverlener.
  • In het basisonderwijs door volwassenen die zich verplaatsen.
  • In het voortgezet onderwijs door iedereen die zich verplaatst.
  • Op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten dient iedereen een mondmasker te dragen. Niet alleen bij verplaatsing, ook in het lokaal.
  • Bij sportfaciliteiten. Het kapje moet op tijdens het verplaatsen in een sportlocatie. Bezoekers en personeel van zo'n plek dienen het ook te dragen als ze zitten. Alleen de sporter mag tijdens het sporten het mondkapje af doen.
Op bepaalde plekken mag een beheerder zelf bepalen of een mondmasker verplicht is. Denk aan buurthuizen, zorgaanbieders en kerken. Zij mogen een plicht in de huisregels zetten.

Waar wordt het geadviseerd om een masker te dragen?

Het kabinet adviseert om de kapjes te dragen op alle openbare plekken waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Ook buiten. Denk bijvoorbeeld aan markten en drukke winkelstraten. Basisschoolkinderen in groep 6, 7 of 8 wordt eveneens geadviseerd een mondkapje te dragen.
Op het werk geldt het advies ook. Op plekken waar niet thuis gewerkt kan worden en waar afstand houden lastig is, adviseert de overheid een mondkapje te dragen. Een werkgever kan het personeel verplichten een mondmasker te dragen. Als dit het geval is, moet de werkgever de mondkapjes ook betalen, of de mogelijkheid bieden deze te declareren.

Hoe zet je hem op?

Een mondkapje moet volgens de Rijksoverheid zowel de neus, als de kin en de mond bedekken. Een mondkapje mag alleen met schone handen aangeraakt worden en niet langer dan drie uur gedragen worden. Een mondmasker kan maar één keer gebruikt worden, dan worden ze weggegooid bij het gewone afval.