Arnhem en omstreken
Uniek kerkje op de heuvel is herenigd met kasteel Doorwerth

HEELSUM - Eeuwenlang was het kerkje op de heuvel in Heelsum onlosmakelijk verbonden met kasteel Doorwerth. De heren van het kasteel financierden in 1517 de bouw van een kerkje aan de rand van hun landgoed. In de twintigste eeuw kwam het Rijksmonument in handen van de zelfstandige kerkgemeente Heelsum. Ondertussen is de historische band tussen kerk en kasteel hersteld. Kasteel Doorwerth was al bezit van Geldersch Landschap en nu heeft de stichting ook het kerkje op de heuvel aangekocht, voor het symbolische bedrag van 1 euro.
Marieke Knuyt van Geldersch Landschap en Kasteelen is blij met de aanwinst van het kerkje op de heuvel. “Onze stichting heeft eigenlijk geen kerken in bezit. Dit kerkje in Heelsum is echt een uitzondering. Het hoort bij de historische heerlijkheid Doorwerth en dat verhaal willen we vertellen.”

Grafkelder van de kasteelheren
Vanaf de Heelsumse beek voert een kleine weg omhoog naar het kerkje op de heuvel. Wie goed kijkt, ziet dat de luiken van de kerk dezelfde kleuren hebben als die van kasteel Doorwerth: blauw en geel. De weg kronkelt verder omhoog, tot het kerkje opnieuw in zicht komt. Tegen de buitenmuur van het hoogkoor zien bezoekers het grafmonument van de baronnen Van Brakell en hun familieleden uit de negentiende eeuw. In het kerkje op de heuvel was de grafkelder van de kasteelheren.

Gedoopt, getrouwd, gebeden en gerouwd
“De kasteelbewoners gingen zelf niet ter kerke in Heelsum,” vertelt Marieke Knuyt. “In de grote toren van kasteel Doorwerth hadden de baronnen Van Brakell hun eigen huiskapel. Het kerkje op de heuvel was bedoeld voor de inwoners van de dorpen Heelsum en Doorwerth. Nog steeds zijn de dorpsbewoners nauw betrokken bij het onderhoud van het kerkgebouw. Clazien Middelbos richtte samen met andere vrijwilligers de stichting kerkje op de heuvel op. “We hebben hier gedoopt, getrouwd, gebeden en gerouwd. Dit kerkje hoort bij de dorpsgemeenschap in Heelsum.”

Cultuursnuiven met Ridders van Gelre
Wie zaterdag niet wilde winkelen of sporten of niet naar de kapsalon wilde, kon cultuursnuiven in het kerkje op de heuvel. De vrijwilligers in Heelsum organiseerden samen met het geschiedenisplatform Ridders van Gelre een kleine open dag. Clazien Middelbos opende deuren van de kerkje. “We willen zo veel mogelijk bezoekers ontvangen en laten genieten van dit unieke gebouw. Vanaf april zijn we iedere woensdag- en zondagmiddag toegankelijk en op afspraak het hele jaar door.”
René Arendsen maakte deze korte podcast over de geschiedenis van het kerkje op de heuvel in Heelsum: