Rijk van Nijmegen

Joris Linssen: 'Ik wil mensen laten voelen dat ze ertoe doen, want iedereen doet ertoe'

Tv-presentator en zanger Joris Linssen.
Tv-presentator en zanger Joris Linssen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Joris Linssen vergaarde vooral bekendheid met zijn programma Hello Goodbye vanaf Schiphol, maar de Nijmegenaar heeft meer te bieden. Zo is hij stapelgek op Mexico, vooral op de muziek.
Op zestienjarige leeftijd begon Linssen al met zingen. Destijds hoorde hij bij de bekende band The Vendettas. Maar toen hij in de jaren negentig in Mexico woonde, besefte hij dat hij iets anders wilde. "Ik heb in 1990 een tijdje in Mexico-Stad gewoond, om te studeren. Daar miste ik mijn rockband enorm. Maar toen ontdekte ik daar de Mexicaanse muziek", vertelt Linssen in het Omroep Gelderland-programma De Troubadours.
Enkele Mexicanen stonden op een plein liefdesliedjes te zingen, "recht vanuit het hart". Je moet in je hartstaal zingen, concludeerde de zanger en tv-maker. "Waarom zit ik in een Engelstalige rockband? Ik lijk wel gek!" Sinds 1999 is hij de frontman van Caramba. Die muziekgroep maakt Mexicaanse muziek in theaters en op festivals.
In het tv-programma De Troubadours schrijft Linssen ook een lied, met Mexicaanse inmenging.
Luister naar het lied over De Vereeniging:
Joris Linssen: 'ik wil mensen laten voelen dat ze ertoe doen, want iedereen doet ertoe' - De Troubadours

Vrije jeugd

Samen met presentator Christon Kloosterboer gaat Linssen naar concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. "Hier zijn mijn ouders voor het eerst verenigd, ze hebben elkaar hier ontmoet." Zijn roots liggen dus daar.
"Mijn ouders waren heel progressief. Ze kwamen beiden uit Nijmegen, uit een katholiek gezin. Maar toen ze naar Eindhoven verhuisden, hebben ze zich vrijgemaakt. Mijn ouders waren van het devies: je moet je kinderen alle liefde geven en alle fouten laten maken. Dat heb ik ook geprobeerd te doen bij mijn eigen kinderen. De deur staat altijd open, maar ga je eigen gang. Dat is ook wel goed gelukt. Hetzelfde doen we voor onze pleegkinderen."

'Iedereen doet ertoe'

Joris Linssen zorgt naast zijn kinderen ook voor pleegkinderen. "Als je pleegkinderen in huis haalt, stel je je huis en je hart écht open. Kinderen voelen dat ze er mogen zijn, als dat uiteindelijk goed gaat voel je dat je leeft. Ik vind het fijn om iemand het gevoel te geven dat-ie het waard is, want dat is iedereen."
Bekijk de hele uitzending van De Troubadours met Joris Linssen.