Gelderland

Donaties voor opgeleefde chihuahua's stromen binnen, teller voorbij 25.000 euro

Een van de gedumpte chihuahua's.
Een van de gedumpte chihuahua's. © Omroep Gelderland
TIEL - Het dierenasiel in Tiel waar de 24 gedumpte chihuahua’s zijn opgevangen, wordt nog altijd overladen met donaties. Zowel qua geld als spullen, vertelde Maaike Vermeulen van het dierenasiel in De Week van Gelderland. De teller van een inzamelingsactie staat op ruim 25.000 euro.
De hondjes werden afgelopen zaterdag gevonden in Geldermalsen. Ze zaten met dunne touwtjes vast aan een paal en waren onderkoeld. Voor een paar hondjes kwam de hulp bijna te laat.
Inmiddels gaat het een stuk beter met de chihuahua’s. “Ze doen het eigenlijk boven verwachting goed”, zei Vermeulen, die vier hondjes had meegenomen naar de tv-studio.
In de studio waren Lily, Lieve, Lotje en Lexie, de vier rustigste chihuahua’s:
Donaties voor gedumpte chihuahua’s stromen binnen, teller voorbij 25.000 euro
Eén van de hondjes, Teuntje, heeft 24 uur per dag medische verzorging nodig en zit bij een gastgezin. “De rest doet het goed. We merken dat ze in een paar dagen tijd gigantisch opgebloeid zijn”, aldus Vermeulen.

Eerst tot rust komen

Ze zijn volgens haar nog niet zover om geadopteerd te worden. Al is daar al meer dan genoeg interesse voor getoond. “Zeker in de begindagen kregen we heel veel reacties. Wel 150 tot 200 per dag van mensen die ze wilden adopteren.”
De chihuahua’s moeten eerst ‘medisch en geestelijk’ opknappen, voor ze worden geplaatst. “Ze moeten eerst tot rust komen en wennen aan een leven in huis.”

Hondje naar Michella Kox

Ook influencer Michella Kox uit Arnhem ziet dat de hondjes ‘geen liefde hebben gehad’. “Ze weten er niet mee om te gaan, ze snappen het niet”, zegt ze met een van de slachtoffertjes in haar armen. Kox riep vorige week haar ruim 150.000 volgers op Instagram op om geld te doneren aan het asiel.
Influencer Michella Kox met een van de chihuahua's.
Influencer Michella Kox met een van de chihuahua's. © Omroep Gelderland
De dierenliefhebber weet alvast dat ze een van de hondjes straks in huis krijgt. “Een van mijn vier hondjes is afgelopen zomer overleden. Nu wil ik er graag weer een vierde bij. Toen dit vorige week gebeurde dacht ik: dit is een teken. Ik hoor een hondje in huis te halen en alle liefde te geven.”
Onderzoek politie
De politie heeft inmiddels meer dan twintig tips binnen over de gedumpte chihuahua’s, vertelde Ellen Kraaijenhof van de dierenpolitie in De Week van Gelderland. Voor de zaak was deze week aandacht in tv-programma Opsporing Verzocht. Kraaijenhof vermoedt dat ze afkomstig zijn van een broodfokker, die vanwege de strengere regels de hondjes heeft gedumpt. Er is volgens haar nog geen verdachte in beeld. Op het dumpen van een dier staat volgens haar een maximale gevangenisstraf van 3 jaar en een boete van 19.500 euro.