Rijk van Nijmegen

Oud-wethouder betreurt manier waarop warmtenet in Nijmegen is aangelegd

Buizen voor restwarmte.
Buizen voor restwarmte. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Oud-wethouder Jan van der Meer heeft spijt van de aanpak bij de aanleg van het warmtenet in Nijmegen-Noord, zo’n tien jaar geleden. Een groot deel van dat net is in handen van energiemaatschappij Vattenfall, die weigert ook andere energieleveranciers op hun net toe te laten. Daardoor moet Nijmegen voor de aanleg van een warmtenet bij het stationsgebied nu mogelijk een tweede leiding naast de bestaande leiding leggen.
Van der Meer, nu als gedeputeerde van de provincie Gelderland verantwoordelijk voor energietransitie, zegt dat het warmtenet tien jaar geleden nieuw was voor Nijmegen. Daarom ging de gemeente destijds in zee met netbeheerder Alliander om een backbone - een hoofdleiding - te maken tot aan de noordkant van de Waal en tot het begin van nieuwbouwgebied Waalfront, waarna Vattenfall de rest heeft aangelegd.

Onderhandelingen met Vattenfall lopen spaak

Nu hij erop terugkijkt, zou de oud-wethouder het anders hebben gedaan. “Als ik het opnieuw mocht doen, dan hadden we die backbone verder doorgetrokken de Waalsprong in en verder doorgetrokken naar het centrumgebied.”
Want Nijmegen wil nu het warmtenet uitbreiden naar het stationsgebied en moet daarbij over het net van Vattenfall. En die onderhandelingen lopen volgens de oud-wethouder spaak.
Van der Meer: “Vattenfall weigert om over hun leidingnet heen te laten gaan, want ze willen graag zelf die monopoliepositie houden, ook voor het stationsgebied. Dus dat leidt tot een stagnatie.”
De huidige Nijmeegse wethouder klimaat en energie Jan Wijnia bevestigt de lezing van zijn voorganger: “Het klopt dat Vattenfall geen andere energieleveranciers toelaat op het warmtenet. Dit is afgesproken in de concessieovereenkomst voor de aanleg van het warmtenet, gezien de investering van Vattenfall.”

Hoofdleiding had in publieke handen moeten blijven

Van der Meer redeneert dat Nijmegen achteraf gezien een grotere ‘backbone’ in publieke handen had moeten houden. “Maar dat is destijds niet gebeurd, omdat het ook voor ons nieuw was en we ook niet zo veel kennis hadden en we het vooral hebben overgelaten aan Vattenfall.”
Voor de inwoners in het gebied waar het warmtenet al ligt, zoals de Waalsprong, betekent dit zij alleen warmte kunnen afnemen van Vattenfall. Wijnia: “De inwoners zijn overigens niet verplicht gebruik te maken van het warmtenet. Hoewel we dit natuurlijk wel toejuichen en stimuleren: uiteindelijk werken we ernaartoe om zo duurzaam mogelijk te wonen en volledig aardgasvrij in 2045. Daar draagt het warmtenet aan bij. “

Nijmegen overweegt oprichting eigen energiemaatschappij

Daarom mikt Nijmegen op een samenwerkingsvorm, waarbij het warmtenet in publieke handen gerealiseerd en beheerd wordt. Samen met betrokken partners zoals de provincie en woningcorporaties onderzoekt de gemeente de haalbaarheid hiervan. De resultaten van onderzoek verschijnen in de komende maanden.