Gelderland

Politie staat onder grote druk: 'Cybercriminaliteit is de fietsendiefstal van vroeger'

Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem.
Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De toename van digitale criminaliteit heeft zich in 2021 voortgezet. Digitale criminaliteit, zoals softwaregijzeling en hacken, is toegenomen met 73 procent.
Ten opzichte van 2020 is er een lichte daling van digitale fraude zoals betaalverzoekfraude, (bank)phishing en bankhelpdeskfraude. Het totaal aantal geregistreerde misdrijven daalde met 7 procent. Het oplossingspercentage bleef met 30 procent stabiel. Dit blijkt uit cijfers die politie Oost-Nederland vrijdag bekend heeft gemaakt.

Cybercriminaliteit aanpakken

De politie heeft volle aandacht voor de forse toename van digitale criminaliteit. “Wij gaan ons het komende jaar uitgebreid inzetten op het opsporen en oppakken. Daarnaast richten we ons ook op preventie en het verstoren van digitale criminaliteit”, zegt waarnemend politiechef Gert Veurink.
Ook is het volgens hem belangrijk dat mensen aangifte doen. “We lossen het niet altijd op, maar we krijgen wel veel meer zicht op achterliggende patronen, netwerken en nieuwe type van criminaliteit die wij beter willen leren opsporen.”
Volgens hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst vraagt de toename ook om een nieuwe werkwijze van officieren van justitie: “Cybercrime is de fietsendiefstal van vroeger. Het vraagt om een nieuwe manier van werken, nieuwe officieren krijgen dit ook mee in hun opleiding."

Korter lontje

Voor de politie Oost-Nederland was het volgens regioburgemeester Hubert Bruls een stevig jaar, onder meer door het handhaven van de avondklok. "Daarnaast is de stemming in de samenleving veranderd. Er waren relatief veel demonstraties en spanningen. Mensen hebben een korter lontje. Het heeft veel van de politie gevraagd."
De grote druk op de politie heeft volgens Veurink niet tot gevolg gehad dat zijn collega’s massaal het bijltje erbij neergooien. “Bij mijn weten zijn er geen mensen om die reden met het werk gestopt, je ziet juist dat ze hun werk met veel trots en plezier doen. We zijn wel bezorgd over dat het geweld tegen de politie lijkt toe te nemen. Er zijn collega’s die te maken hebben gehad met buitensporig geweld en dat heeft absoluut heel veel impact. Politiemensen zijn ook mensen. Maar tegelijkertijd kunnen wij daar mee omgaan, die excessen horen helaas af en toe bij ons werk.”

Handhaving en verbinding

Om de rust en stabiliteit zoveel mogelijk te bewaren balanceert de politie ook dit jaar tussen verbinding en handhaving. “Wij vinden het heel belangrijk om naast de burger te blijven staan en niet er tegenover. We handhaven waar het moet en begeleiden waar het kan. En ik denk dat dat onze eenheid goed lukt.”