Achterhoek

Bijna niemand kent deze verborgen parel in de Achterhoek

Pinetum de Belten in Vorden.
Pinetum de Belten in Vorden. © Omroep Gelderland
VORDEN - Het is deze tijd van het jaar ongetwijfeld een van de groenste plekken van ons land, Pinetum de Belten in Vorden. In de naaldbomentuin op het particuliere landgoed De Belten groeien zo'n 950 verschillende soorten coniferen en naaldbomen. De tuin van ruim anderhalve hectare groot is vrij toegankelijk voor wandelaars en andere natuurliefhebbers. Er zijn maar weinig mensen die het bestaan de naaldbomentuin kennen.
De bijzondere tuin op landgoed de Belten werd in 1961 aangelegd. Na het kappen van bomen ontstond een open plek op het landgoed. De toenmalige bewoner, jonkheer Feith besloot om coniferen te gaan verzamelen. Die nam hij mee naar Vorden als hij op reis was geweest. Je vindt er dan ook bomen uit verschillende delen van de wereld.
Natuurgids Etty Segers laat BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink de mooiste plekjes van het pinetum zien.

Vrijwilligers

Een handjevol vrijwilligers houdt zich bezig met het onderhoud van de tuin. Niet alleen de bomen en struiken hebben verzorging nodig, ook het gras moet regelmatig worden gemaaid. De tuin is een ideale plek voor vogels en mensen die van rust houden. Rondom het pinetum staat een hekwerk om konijnen en reeën buiten te houden. Dat is nodig, omdat de dieren de bijzondere bomen en struiken anders beschadigen.
De tuin is niet alleen een oase van rust, maar ook een plek vol herinneringen, vertelt Etty Segers.

Coniferenmuseum

In de tuin zijn catalogussen te vinden, waarin staat beschreven welke bomen er in het pinetum te vinden zijn. Ook staat er een kleine kas in het 'coniferenmuseum'. Die is speciaal gebouwd om drie zeldzame Australische boompjes te helpen om de winter door te komen.
Bij de boompjes staat zelfs een klein straalkacheltje.

Voor iedereen toegankelijk

Pinetum de Belten is van zonsopkomst tot zonsondergang vrij toegankelijk voor bezoekers. Bij de entree staat een busje waarin een kleine gift kan worden gedaan. Dit geld wordt gebruikt om de tuin te onderhouden.
Pinetum de Belten
Pinetum de Belten © Omroep Gelderland
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.