Stedendriehoek / Achterhoek

Musea en theaters zijn het wachten zat, bioscoop gaat uit protest open

Charles Droste: "De cultuursector is niet het grootste risico."
Charles Droste: "De cultuursector is niet het grootste risico." © REGIO8
GORSSEL - Het museum moet open. Die oproep doet Maite van Dijk van Museum MORE in Gorssel, samen met tientallen andere musea. Het borrelt in de culturele sector nu andere branches waarschijnlijk weer de deuren mogen openen, maar theaters en musea niet.
"We snappen dat de volksgezondheid vooropstaat", vertelt Van Dijk. "Maar als winkelen weer kan, dan moet museumbezoek ook kunnen." Volgens de artistiek directeur hebben musea bewezen dat het kan. "Je hebt in het museum alle ruimte en een goede doorstroom."

Signaal

Tot nu toe lieten musea weinig van zich horen. Maar, zo stelt Van Dijk: "Het was tijd om een signaal af te geven." Ronnie Weijers, directeur van Airborne Museum Hartenstein, wil zijn museum ook graag weer open zien. "Je wil als museum mensen ontvangen en het is jammer dat dat nog steeds niet mag."
Toch wil hij niet te veel op de stoel van deskundigen gaan zitten. "Er zijn al zoveel meningen. Ik hoop vooral dat musea snel aan de beurt zijn, als het goed blijft gaan met de coronasituatie."
Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek zou graag weer bezoekers ontvangen.
Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek zou graag weer bezoekers ontvangen. © Omroep Gelderland

Uitzichtloos

Voor poppodia als Luxor Live in Arnhem lijkt heropening nog verder weg. Directeur Stefan Rebergen: "De situatie is vrij hopeloos. We moesten als eerste dicht en dan is het logisch dat je als pas als laatste weer open mag."
Financieel redden ze het nog bij het Arnhemse poppodium, maar emotioneel is het zwaar. "Het is echt uitzichtloos voor iedereen die in deze branche werkt. Vorig jaar zijn we in totaal zeven weken open geweest." Dat mensen toen massaal kwamen, is een troost. "Dat laat zien dat cultuur en muziek heel belangrijk is."

Protest

Bij bioscoop Cinemajestic in Zutphen zijn ze het wachten zat. Daar gaan de deuren zaterdag uit protest open. Cynthia Marras van Cinemajestic: "Op dit moment zijn wij het enige land in een harde lockdown en zijn alle landen om ons heen geopend. We zien de Nederlandse bioscoopfan vertrekken naar België."
Daarnaast vindt Marras dat bioscopen gewoon veilig open kunnen. "Het is nog geen bron van besmetting geweest. Ik snap niet dat we niet gewoon open mogen. We zijn er klaar mee."
Maar over het algemeen maken culturele instellingen geen plannen voor grote acties. Charles Droste, directeur van theater Amphion in Doetinchem: "Ik snap dat de horeca protesteert. Dat zijn zoveel zelfstandig ondernemers."

Betere tijden

Maar als theater dat deels gesteund wordt door overheden, vindt hij het niet zijn plek om de barricade op te gaan. "Het beleid voelt weliswaar wrang, maar ik denk ook: ga er maar aan staan, om in deze tijd te beslissen wat wel en niet verstandig is."
Iedereen in de cultuursector hoopt vooral op betere tijden. Van Dijk: "Kunst en cultuur is heel belangrijk. Voor educatie en inspiratie, maar ook voor het welzijn van mensen." Droste: "We hebben bewezen dat het veilig kan. De cultuursector is niet het grootste risico."