Liemers

'Tankstation van de toekomst' moet dit buurtschap op de kaart zetten

Het verloederde bedrijventerrein in Helhoek.
Het verloederde bedrijventerrein in Helhoek. © Omroep Gelderland
GROESSEN - Als de aanleg van de verlengde A15 doorgaat, moet Helhoek een 'tankstation van de toekomst' krijgen. Met de inkomsten daarvan kan dan het verloederde bedrijventerrein iets verderop in de buurtschap totaal vernieuwd worden. Het zijn grootse plannen van de Helhoekse ondernemer Marcel Hermsen om de buurt een positieve impuls te geven. Buurtbewoners zijn enthousiast.
Camera's op het dak, een alarmsysteem en een groot hek eromheen: criminelen krijgen nu geen kans meer bij de leegstaande bedrijfspanden aan de Helstraat in Helhoek. Maar dat was lange tijd anders. "Toen Unilever hier in de jaren 80 vertrok, begon het eigenlijk al, de neerwaartse spiraal", vertelt Hermsen, terwijl hij over het immens grote terrein loopt.

Drugshandel en schietpartijen

"Omdat toen al sprake was van een verlenging van de A15 en het voorkeurstracé aanvankelijk op het terrein lag, kwamen er veelal tijdelijke bedrijfjes in en ontstond er leegstand. Dat bracht veel ellende met zich mee", gaat de ondernemer verder. Achterbuurman Egbert Verweijen beaamt dat: "Veel criminele activiteiten; wietkwekerijen zaten er, een pillenfabriek en er is zelfs weleens een schietpartij geweest. Die ellende is nu gelukkig voorbij."
Toen Hermsen de panden in 2017 kocht, met onder meer als doel een einde te maken aan die verloedering en neerwaartse spiraal, wist hij niet waar hij aan begon. "Dat het een uitdaging zou worden wist ik, maar er zit asbest in en er is bodemvervuiling. Alles moet gesaneerd en gesloopt worden. Gelukkig heeft de gemeente altijd gezegd daarbij te ondersteunen en dat doen ze ook nog steeds."

Win-winsituatie

Na verschillende brainstormsessies ontstond het idee om een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen met verschillende hightechbedrijven die zich voor lange tijd in Helhoek willen vestigen. "Maar de gemeente staat niet klaar met een zak geld, dus we moesten wel een goede business case hebben", zegt de ondernemer.
Zo werd het idee geboren voor een zogeheten Clean Energy Hub, die een paar honderd meter verderop moet komen, vlak bij de toekomstige A15. De grond daarvoor heeft Hermsen ook al aangekocht. Hij vindt het een win-winsituatie voor Helhoek: "Dit wordt een tankstation van de toekomst voor waterstof en Bio-LNG, maar ook met laadpleinen voor elektrische auto's, recreatie en een groot stuk nieuwe natuurontwikkeling."
Locatie mogelijke Clean Energie Hub
Locatie mogelijke Clean Energie Hub © Omroep Gelderland
De ondernemer ziet het al helemaal voor zich. Ook buurtbewoners die de plannen inmiddels gepresenteerd hebben gekregen, zijn te spreken over de plannen. "Het is goed dat die oude gebouwen gesloopt worden en er iets nieuws voor terugkomt. Dat is goed voor de hele buurtschap", vindt Egbert Verweijen.

Duidelijkheid over A15

Het belangrijkste is dat er snel duidelijkheid komt over die A15. De doortrekking ligt nog steeds bij de Raad van State. Mocht de aanleg niet doorgaan, heeft de Clean Energy Hub ook geen zin. "Dan zouden we misschien zo'n 150 woningen moeten bouwen op de plek van het bedrijventerrein om uit de kosten te komen. Maar dat vind ik niet wenselijk. Helhoek moet wel de buurtschap blijven dat het nu is."
De gemeenteraad van Duiven moet zich nog uitspreken over de plannen.