Achterhoek

Amudra eet alleen in het weekend: 'Het lege gevoel in mijn maag levert veel rust op'

LOCHEM - Amudra Madhura, haar spirituele naam, voedt zichzelf met Prana. De levensenergie die overal om ons heen is. Dat betekent dat zij het grootste deel van de tijd niet eet. Ze ervaart heel veel voordelen van deze levensstijl. "Ik heb energie voor tien, het lege gevoel in mijn maag levert heel veel rust op."
Amudra is van origine voedingsdeskundige. Toen ze een tijd geleden in contact kwam met leven van Prana, botste dat met wat zij altijd had geleerd. Toch was ze nieuwsgierig en wilde ze het verder onderzoeken.
Ze begon te experimenteren, van alleseters naar vegetariërs, veganisten, fruitarians (ja, alleen fruit eten) en liquidarians (alleen sappen drinken, af en toe aangevuld met zaden en noten), en weer terug. “Ik heb jarenlang geworsteld met de vraag of ik zo wilde leven, tot mijn lijf ineens de keuze voor me begon te maken. Ik kreeg last van veel voedselintoleranties en besloot toen maar gewoon de sprong te wagen.”
In het programma I Love De Achterhoek vertelt Amudra over haar levensstijl:
Amudra eet alleen in het weekend, de rest van de week leeft ze van Prana - I Love De Achterhoek

Levensenergie

Maar wat is Prana nou precies? Een alom aanwezige levensenergie die je lichaam blijkbaar zo goed voedt, dat je geen eten meer nodig hebt. Eerst maakt Madhura de overstap tot breatharian, iemand die vrij van voedsel leeft.
Ze houdt dit vasten zelfs eens een periode van drie maanden vol. “Dat was om te testen wat mijn lijf aankon, wat er zou gebeuren als ik daarna wél weer iets zou eten. Ik ben wel altijd blijven drinken, vooral om wat pauzes in mijn dag te brengen. Anders leef en werk je aan een stuk door, zonder de vaste rustmomenten waarop je normaal gesproken zou eten”, legt ze uit.
De methode die Amudra gebruikt is niet onomstreden. Zo overleed in 2017 een 62-jarige vrouw in Utrecht doordat zij geen eten of drinken kreeg van een groep die gelooft te kunnen leven van lucht en licht. Zij namen dus helemaal geen drinken en geen eten. Medici waarschuwen dat het menselijk lichaam niet langere periodes zonder voedsel en vocht kan en de methode daardoor gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Flabbergasted

In het programma I love de Achterhoek brengen Frans Miggelbrink en Willem te Molder een bezoek aan Amudra op een van haar workshoplocaties in Lochem. "Ik ben helemaal flabbergasted", zegt Willem als Amudra vertelt dat ze alleen in het weekend eet.
Voor haar is eten een sociaal gebeuren. Dus als ze vrienden bezoekt, wil ze nog eens wat mee-eten. Haar ouders maken zich wel een beetje zorgen om haar levensstijl. "Ze snappen het niet. Als ik bij hen op bezoek ben eet ik vaak wel een boterham, om hen vertrouwen te geven."

Niet makkelijk

Leven van Prana is niet voor iedereen weggelegd. Het is geen makkelijk proces: de meeste mensen die bij haar Prana-retreat volgen, gaan daarna ook weer gewoon eten. “Maar ze hebben er dan wél een andere kijk op, dat is ook waardevol. Het is een vloeiend proces, iedereen geeft hier zijn eigen draai aan.”
Meer zien? Kijk dan vanavond naar I love de Achterhoek, of kijk de hele uitzending nu alvast hieronder:
I Love De Achterhoek - Voeding