Noord-Veluwe

Elf schapen doodgebeten, was het een wolf of een hond?

Een van de gedode schapen in Putten.
Een van de gedode schapen in Putten. © Steven Koopman
PUTTEN - Acht van zijn schapen zijn dood en nog eens drie dode schapen bij de buren. In Putten heeft de jonge schapenboer Steven Koopman (20) 'geen woorden' voor de slachting onder zijn dieren. Die zou volgens hem zijn aangericht door een wolf. Maar wolvendeskundige Glenn Lelieveld twijfelt.
Steven Koopman kreeg donderdagochtend een berichtje van zijn buurvrouw: "Leven jouw schapen nog?" Drie van haar schapen bleken te zijn doodgebeten.
"Ik ben gaan kijken met de hond en die kwam terug met een stuk wol waar vlees aan zat", begint de jonge schapenhouder zijn verhaal. "Ik ben het op een lopen gaan zetten en toen zag ik de eerste al liggen. Toen heb ik er acht dood gevonden. Zes lagen erbij en acht waren levend in de sloot beland. Die hebben de hele nacht in de koude sloot gezeten."
Bekijk hier de beelden van de gebeten schapen:
Schapen dood in wei, heeft de wolf dit gedaan?
Een rekensom was snel gemaakt. "We hadden er 22, nu hebben we 14. We hebben een koeienbedrijf, de schapen hebben we erbij." Het bedrijf is in handen van zijn vader, maar die laat de woordvoering aan zijn zoon over. "Ik wil de boerderij later graag overnemen", zegt die.
BIJ12 werd erbij gehaald. Deze instantie is voor alle provincies verantwoordelijk voor de afhandeling van schade onder boeren door wolven. "De taxateur zei dat het een aannemelijk scenario is dat het door een wolf is gedaan."
Een pootafdruk van het dier dat de schapen aanviel, met daarnaast de laars van Steven Koopman.
Een afdruk van het dier dat het op de schapen gemunt had.
Een afdruk van het dier dat het op de schapen gemunt had. © Steven Koopman

'Pootafdrukken lijken mij van een hond'

Daar is Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland niet zo zeker van. Hij bestudeerde de beelden die Koopman maakte toen hij poolshoogte nam. "De pootafdrukken lijken mij van een hond, maar dit is niet altijd goed te zien", zegt de inwoner van Renkum. "Wat opvalt is dat het voetkussen tussen de zijtenen staat, bij een wolf staat het voetkussen niet tussen de tenen, maar eronder."
Over de bijtwonden bij de schapen van Koopman oordeelt Lelieveld: "Die zijn typisch voor onervaren roofdieren, dus hond of jonge wolven."
Of het daadwerkelijk een wolf was, hoort de gedupeerde schapenhouder over 'een week of twee'. "Dan horen we de uitslag van dna-onderzoek", zegt de Puttenaar.
Wolvenkenner Lelieveld is benieuwd naar de uitslag van het genetische onderzoek door BIJ12. "Juist om zekerheid te krijgen is het goed dat BIJ12 genetisch onderzoek laat uitvoeren op het materiaal dat externe taxateurs verzamelen."
Voor de schapen die aan de slachting ontkwamen, hoefde een dierenarts niet te komen, gaat Steven Koopman verder. "Een schaap dat was aangevallen hebben we zelf kunnen behandelen met een middel waarin penicilline zit. En twee andere schapen die de hele nacht in de sloot hebben gezeten, hadden stijve poten. Maar dat komt wel goed."
Een jachtopziener zou het dier dat verantwoordelijk is voor de aanval in Putten woensdagavond hebben gezien. Steven Koopman: "Hij dacht dat het om een grote hond ging."
Een woordvoerder van BIJ12 bevestigt de twee meldingen van dode schapen in Putten, waaronder de acht dode dieren van Koopman. "We hebben nog niet eerder meldingen uit Putten gekregen", zegt hij. "Mogelijk dat van die andere melding een schaap is ingeslapen want we hebben er 4 geregistreerd." Afgelopen maandag, meldt hij verder, is een kalf van een Schotse hooglander doodgebeten. Dit was bij Oosterhout bij Nijmegen.