Achterhoek

Teleurgestelde winkeliers: 'Winkelen op afspraak is doekje voor het bloeden'

Marina Ebbers gooit haar woonwinkel zaterdag sowieso open, wat de nieuwe corona-maatregelen ook worden.
Marina Ebbers gooit haar woonwinkel zaterdag sowieso open, wat de nieuwe corona-maatregelen ook worden. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het lijkt erop dat de detailhandel vanaf zaterdag weer wat lucht krijgt: waarschijnlijk mogen niet-essentiële winkels op afspraak weer open. Maar winkeliers in Doetinchem zijn daar niet blij mee. “Het is een doekje voor het bloeden.”
Marina Ebbers, eigenaresse van een woonwinkel in de Raadhuisstraat, vindt de donderdag uitgelekte versoepeling heel erg teleurstellend. "Deze maatregelen zijn net niks, en het komt over alsof er gedacht wordt: dan is de detailhandel weer even stil. Maar dit is voor ons geen versoepeling”, zegt ze licht geïrriteerd. “Ik ben boos en gefrustreerd.”
Winkeliers in Doetinchem uiten hun frustraties over de aanstaande versoepelingen:
Teleurgestelde winkeliers: 'Winkelen op afspraak is doekje voor het bloeden'
Wat er ook wordt gezegd vrijdag bij de persconferentie, Ebbers gooit zaterdag haar winkel sowieso open - met een maximaal aantal klanten die wel afstand moeten houden. “Deze maatregel werkt niet voor ons. Wij moeten het hebben van de spontane klant die even lekker wil winkelen omdat hij of zij dat wil, en niet omdat-ie verplicht is om iets te kopen. Want als je op afspraak winkelt krijg je toch een beetje dat gevoel, dat je iets móet kopen.”

'Het geduld is op'

Verderop in de Hamburgerstraat zit de boekhandel van Jan Hilten. Ook hij is niet blij met de maatregelen en is er wel klaar mee. “Ik heb me heel lang gedeisd gehouden. De maatregelen waren redelijk tot op een bepaalde hoogte, maar de laatste sluiting vond ik niet terecht. Het geduld is nu op.”
“Ik ben zeer ontevreden en het zit me hoog”, zegt de boekverkoper met een snik in zijn stem. “Het is een halfbakken maatregel. Het betekent nog steeds een minimum aan klanten en dat is niet voldoende om de huur te betalen. We moeten gewoon open.”