Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Mannen veroordeeld voor oplichting KPN en PostNL

Het gerechtshof in Arnhem.
Het gerechtshof in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft een 30-jarige Apeldoorner en een 33-jarige man die nu in Australië verblijft, veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden en een taakstraf van 240 uur. De twee hebben KPN en PostNL opgelicht.
Ook drie andere betrokkenen zijn donderdag veroordeeld. Het gaat om een 65-jarige man uit Soest, een 38-jarige Apeldoorner en een 45-jarige man uit Stroe. Een andere man uit Apeldoorn (56) is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Gestolen laptop

De oplichtingen vonden plaats tussen mei 2017 en maart 2018. Via een gestolen laptop en persoonlijke inloggegevens van KPN-medewerkers plaatsten de twee hoofdschuldigen meerdere bestellingen die vervolgens werden afgeleverd bij de drie andere mannen. Het duo verdeelde vervolgens de opbrengst.
De man uit Soest verkocht de bestellingen door via Marktplaats. Hij krijgt hiervoor een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden en een werkstraf van 120 uur. De 38-jarige man was medeplichtig en moet een taakstraf van 80 uur uitvoeren. De Stroeënaar krijgt een werkstraf van 100 uur omdat hij ook harddrugs in zijn bezit had.
De 30-jarige Apeldoorner is ook schuldig bevonden voor het stelen van de laptop en computervredebreuk. Hierbij hielp de man in Australië hem. De rechtbank noemt de handelwijze van de twee 'zeer kwalijk' omdat ze 'snel, makkelijk en op illegale wijze' geld wilden verdienen.

Lage straf

De straffen vallen lager uit dan door de officier van justitie is geëist. Dit komt doordat het lang duurde voor de zaak behandeld is en de redelijke termijn dus is overschreden.
KPN diende een schadevergoeding in. Volgens de rechtbank is een deel van de geleden schade al door de verzekering vergoed en dus werd de vordering van KPN als niet-ontvankelijk verklaard. Het is niet duidelijk op welke manier de schade vergoed is. Mogelijk start KPN nog een procedure bij de burgerlijke rechter.

Zie ook: