Liemers

Psychische hulp in de knel in Zevenaar: GGNet voert tijdelijk stop in

Ter illustratie.
Ter illustratie. © Pixabay
TOLKAMER - GGNet Zevenaar last vanaf zaterdag een aanmeldpauze van zes maanden in voor gespecialiseerde ambulante behandeling van volwassenen. Het gaat dan om ondersteuning die thuis of elders buiten de zorginstelling plaatsvindt. Naar verwachting kunnen daardoor zo’n 90 mensen die gespecialiseerde psychische hulp nodig hebben de komende tijd niet bij de ggz-instelling terecht.
"Dit zijn bijvoorbeeld mensen die kampen met angst- en stemmingsklachten, depressiviteit, psychotische klachten of ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme", meldt de zorgorganisatie in haar persbericht. Voor andere regio's van GGNet, bijvoorbeeld Doetinchem en Winterswijk, geldt de aanmeldpauze niet.

Voor wie geldt het?

Maar inwoners van Zevenaar, Montferland, Doesburg, Duiven en Westervoort die kampen met ernstige psychische klachten en bijvoorbeeld op een wachtlijst staan, moeten dus minimaal nog een half jaar geduld hebben. Of uitwijken naar een andere ggz-aanbieder. "We stellen alles in het werk om de aanmeldpauze zo kort als mogelijk te houden."
Het is niet zo dat GGNet in Zevenaar de deuren sluit. "Voor het grootste deel van het zorgaanbod in Zevenaar kunnen mensen nog steeds terecht. Dit geldt voor jeugd en jongvolwassenen, volwassenen met lichte tot matige klachten, ouderen en spoedeisende hulp." Ook voor mensen die nu een behandeling volgen, heeft de aanmeldpauze geen gevolgen.
Voor andere regio's van GGNet, bijvoorbeeld Doetinchem en Winterswijk, geldt de aanmeldpauze niet.

Personeelstekorten en meer vraag

Manon Huisman, Zorgdirecteur Ambulant bij GGNet, licht de situatie in Zevenaar toe: “De hele Nederlandse ggz kampt met grote tekorten op de arbeidsmarkt en een groeiende hulpvraag van mensen met psychische klachten. Dit leidde voor de regio Zevenaar tot een nijpende situatie."
Huisman stelt dat zorgprofessionals onder hoge werkdruk staan, wat steeds vaker leidt tot ziekteverzuim. "Daarnaast is in de afgelopen periode een aantal psychiaters met pensioen gegaan of elders gaan werken. De vacatures die zijn ontstaan, krijgen wij niet tijdig vervuld, ondanks onze wervingsinspanningen. Dat heeft geleid tot het moeilijke besluit een aanmeldpauze in te lassen."

Breder probleem

De aanmeldpauze bij GGNet staat niet op zichzelf. Ook andere ggz-instellingen in de regio kampen met dezelfde problemen, wat maakt dat huisartsen en praktijkondersteuners steeds moeilijker mensen kunnen doorverwijzen. "Een onwenselijke en onhoudbare situatie waar verandering in moet komen", aldus GGNet.
Op korte termijn wil de zorginstelling met zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en huisartsen om de tafel om tot een regionale aanpak te komen. Zo denkt GGNet aan meer aandacht voor voorlichting en preventie, betere netwerkzorg en een grote rol voor technologie in behandelingen.
GGNet behandelt jaarlijks in Noord- en Oost-Gelderland 18.000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg. Het team in Zevenaar ontvangt wekelijks gemiddeld 14 tot 16 verwijzingen voor gespecialiseerde volwassenenzorg.