Huilende winkelier opent stiekem deuren voor publiek: 'Het wordt steeds nijpender'

Eigenaresse Jeanette Rop van kledingzaak Yac Jeanette in Tiel
Eigenaresse Jeanette Rop van kledingzaak Yac Jeanette in Tiel © Omroep Gelderland
TIEL - "Ik vecht voor mijn winkel", vertelt eigenaresse Jeanette Rop van kledingzaak Yac Jeanette in Tiel strijdlustig. Maar dan breekt ze ineens en biggelen de tranen over haar wangen. Tegen een vriendin zegt ze: "Ik wil dit helemaal niet." Ze krijgt een arm om haar schouder geslagen. Bij de kledingverkoopster is niet alleen de rek eruit, ook het geld is op. Dus zit er niets anders op dan haar deuren, tegen alle coronaregels in, te openen.
Jeanette benadrukt dat ze absoluut geen wappie is en dat ze het virus niet wil bagatelliseren, maar ze kan niet anders. "Het is mijn zaak, mijn passie en mijn baby", vertelt ze snikkend. "Dus ga niet ondernemers die zo hard werken, zo straffen. Waarom gooien we alles dicht terwijl heel Europa open is? Het kan niet meer, het is klaar."
In onderstaande reportage doet Jeanette haar verhaal:
Huilende winkelier opent stiekem deuren voor publiek: 'Het wordt steeds nijpender'
De Tielse ondernemer lokt de klanten niet naar binnen, die komen naar eigen zeggen vanzelf. "Mensen willen graag weer winkelen, stoffen voelen en kleding passen. Niet alles online bestellen."
Op overtreden van de coronamaatregelen staat 4000 euro boete. Een enorm bedrag voor de wanhopige ondernemer. Een risico wat ze zelf ook niet durft te lopen, maar het kan niet anders. "Tuurlijk ben ik bang voor boetes, ik moet de tent draaiende houden en de huur betalen. Het wordt steeds nijpender. Ik ben twee jaar geleden geopend en ik heb nog geen normale maand gehad", vertelt ze geëmotioneerd. "Als ik een boete krijg dan gaat het niet. Dan moet ik de boel dichtgooien."

'Geen halve maatregelen'

Donderdagmiddag lekte uit dat mensen vanaf zaterdag weer op afspraak in niet-essentiële winkels terechtkunnen. Maar Jeanette vindt dat er geen halve maatregelen genomen kunnen worden. De winkels moeten volgens haar gewoon open zonder beperkingen.
Veel winkeliers gaven eerder al aan zaterdag uit protest open te gaan. Voor Jeanette is het opengooien van haar zaak inmiddels geen protest meer, maar bittere noodzaak. Daarom opende ze deze week al stiekem haar deuren. Ze hoopt dat de regering aanstaande vrijdag alsnog meer ruimte geeft om open te gaan. "Het is mijn baby dus daar vecht ik voor. Maar op een gegeven moment houdt het op en dat wil ik niet, ik wil dit zo graag blijven doen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!