Stedendriehoek

Het raadsel rond de vermiste Ercan Özturk (29): dit weten we tot nu toe

Waar is Ercan Özturk?
Waar is Ercan Özturk? © Politie
APELDOORN - Wat is er gebeurd met Ercan Özturk? De 29-jarige Apeldoorner is sinds zondag 28 maart 2021 vermist en sindsdien staat de politie voor een raadsel. Inmiddels doen de opsporingsdiensten onderzoek naar een vreemde kuil die mogelijk met de zaak te maken heeft. Hoe zat dit onderzoek ook alweer in elkaar? Omroep Gelderland zet het verloop op een rij.
Het is een grijze en bewolkte zondag in maart 2021. Ercan Özturk staat op het punt om vader te worden, wanneer hij rond 16.00 uur in de middag zijn woning in de omgeving van het Zuiderpark in Apeldoorn verlaat. Hij keert nooit meer terug. Diezelfde avond maakt zijn partner melding van een vermissing.

April 2021

De politie start een onderzoek, maar dat levert in eerste instantie niets op. Op 2 april verspreidt ze Ercans foto. Ook wordt zijn signalement gedeeld: een kale man van 1.70 meter lang, met een licht getinte huidskleur en een gezet postuur. Hij draagt meestal een petje. Op de dag van zijn verdwijning droeg hij een donkerblauwe spijkerbroek, zwarte schoenen, een zwart petje en een donkerblauwe jas van het merk Stone Island. Daarnaast maakt de politie bekend dat Ercan voor het laatst is gezien in Deventer.
Ercan Özturk wordt al sinds maart 2021 vermist.
Ercan Özturk wordt al sinds maart 2021 vermist. © Politie
De politie doet op vrijdag 2 april uitgebreid onderzoek in een woning aan de Lebuïnuslaan in de Hanzestad. Buurtbewoners zouden schoten gehoord hebben in die wijk. Het onderzoek levert niets op.
Op dinsdag 13 april besteed het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de vermissing. De politie spreekt het vermoeden uit dat Ercan slachtoffer is geworden van een misdrijf. Duidelijk wordt dat de Apeldoorner op de dag van zijn vermissing bij iemand in de auto is gestapt en dus mogelijk naar Deventer is gereden. Volgens de politie ging dit niet vrijwillig. Daarom zoekt ze automobilisten met een dashcam die op die dag over de N344 reden. De uitzending levert geen gouden tip op.

Mei 2021

Op 12 mei maakt de politie duidelijk dat de auto waarin Ercan stapte een lichtblauwe Volkswagen Polo is. Dat zeggen ze bij het programma Bureau GLD. De auto blijkt op 28 maart in Deventer te zijn gezien. Daar reed de bestuurder op de kruising van de Rielerweg en de Veenweg bijna een fietser aan. De politie zoekt naar die fietser en houdt er rekening mee dat Ercan mogelijk ergens tegen zijn wil wordt vastgehouden. Ook deze uitzending zorgt niet voor een doorbraak in het onderzoek.
Ercan zou in een Volkswagen zoals deze naar Deventer zijn vervoerd.
Ercan zou in een Volkswagen zoals deze naar Deventer zijn vervoerd. © Politie

December 2021

Hierna blijft het maandenlang stil rond de zaak van Ercan. Totdat de politie in december een anonieme tip krijgt over een bos bij het Overijsselse Schalkhaar. Op deze plek zou de Apeldoorner mogelijk begraven liggen.
De politie heeft de tipgever verder niet gesproken. Ze begint maandag 13 december samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het landelijk team Opsporen, Bergen en Identificeren(OBI) een uitgebreide zoektocht in het bos. Dat levert niets op. Aan het einde van de dag wordt de zoektocht gestaakt.
Woensdag 15 december start de politie een nieuw onderzoek naar 'relevante sporen' in een woning aan de Zevenbergenstraat in Deventer. Het is niet duidelijk hoe ze bij de woning uitkomen en wat ze precies zoeken. Maar het onderzoek neemt meerdere dagen in beslag.
Op maandag 20 december rondt de politie dat af. Het is niet duidelijk of ze iets heeft gevonden. Ook zegt de politie meer tips nader te gaan bekijken. Duidelijk wordt dat ze er steeds meer rekening mee houdt dat Ercan niet meer in leven is.

Januari 2022

Dan is er ineens die kuil op het bosperceel Kranekamp bij Schalkhaar. De politie maakt woensdag 12 januari het bestaan van het gat bekend, maar het is eind 2021 al ontdekt door een wandelaarster. Het gat is ongeveer een meter breed, anderhalve meter lang en anderhalve meter diep.
Een link met de vermiste Ercan wordt door de politie niet uitgesloten. Ze wil dan ook graag weten wie de kuil heeft gegraven. Tips zijn welkom. Het onderzoek naar de vermissing van Ercan is in volle gang en de kuil roept de nodige vragen op.
De raadselachtige kuil die mogelijk iets te maken heeft met de vermiste Ercan.
De raadselachtige kuil die mogelijk iets te maken heeft met de vermiste Ercan. © Rens Hulman/News United