Stedendriehoek

Radeloze ondernemers plakken ramen af en zetten winkel 'te huur'

De Zutphense middenstand vreest ervoor dat het straatbeeld er zo uit gaat zien als de lockdown verlengt wordt.
De Zutphense middenstand vreest ervoor dat het straatbeeld er zo uit gaat zien als de lockdown verlengt wordt. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - "Het kan niet langer zo", zegt Hanneke Siebelink. De Zutphense onderneemster plakte donderdag samen met 150 andere winkels in Zutphen de etalage af om een statement te maken voor heropening van de niet-essentiële winkels. Voor één dag zetten ze hun winkel 'te huur'. Daarmee willen de winkeliers het beeld schetsen van het straatbeeld dat ontstaat als hun zaken langer dicht moeten, ook als winkelen op afspraak mogelijk wordt.
Siebelink wordt 'stil' van het straatbeeld: "Het is heel confronterend, het is een hele ernstige zaak. Als er geen grote versoepelingen komen vrijdag, dan zullen we zien dat veel winkels failliet gaan."

'Steden gaan verloren'

Ook verderop in de straat wordt druk geplakt. De ramen van de etalage van Mia Zomers worden dichtgemaakt met bruin papier. "De maatregelen zijn nu zodanig dat we het bijna niet meer redden, dus hebben we een ludieke en originele actie bedacht", vertelt Zomers. Ze hoopt dat de landelijke politiek tot een nieuw inzicht komt, 'want de steden gaan zo verloren'.
Mensen die de winkelstraten in Zutphen donderdagochtend bezochten, keken volgens Zomers verbaasd om zich heen. "Huh, gaan jullie weg?! Huh, gaan jullie ook weg?! Staat jullie pand te huur?!"
De onderneemster vertelt dat die reactie de bedoeling is van de actie. "Het is een muur van papier. Mensen komen er snel achter wat het inhoudt. Het leed achter de pui is niet voor iedereen zichtbaar. Dat leed is niet bij iedereen zo, maar het is groot."

Geen hobbyzaakje

Dat er schrijnende gevallen achter de deuren van de ondernemers zijn, weet Siebelink ook. "We vinden het niet leuk om een statement te maken, maar het kan niet anders", betoogt ze. "Van deze winkels moeten gezinnen leven. Het is geen hobbyzaakje, maar het is core business."
Het statement van de winkeliers kan op steun rekenen van de essentiële winkels. Een deel van hen doet ook mee. "Daar zijn we erg blij mee", vertelt Siebelink. "In Zutphen zijn we solidair."
Afgeplakte ramen in Zutphen domineren donderdag het straatbeeld.
Afgeplakte ramen in Zutphen domineren donderdag het straatbeeld. © Omroep Gelderland

Winkelen op afspraak

Haagse bronnen meldden donderdagmiddag dat er versoepelingen komen voor de detailhandel. Niet essentiële winkels zouden open mogen op afspraak.
"Dit is niet waar we op gehoopt hadden, geeft Siebelink aan, "winkelen op afspraak werkt niet. Mensen voelen hoe hoog de nood is en voelen zich dan verplicht om wat te kopen. Dat geeft geen prettig gevoel. We zijn blij met elke versoepeling, maar dit biedt geen perspectief."
De Zutphense ondernemers gaan niet bij de pakken neerzitten: "We blijven optimistisch, we gaan door. We zijn tenslotte ondernemers."
Behalve het winkelen op afspraak komen er andere versoepelingen voor onder meer het onderwijs en de sport. Er gaan al langer stemmen op voor versoepelingen, omdat de ziekenhuisopnames bij de omikron-variant mee lijken te vallen. Vrijdagavond is de persconferentie met premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.

Zie ook: