'Klaar met die betutteling', winkeliers krijgen veel bijval op social media

Winkelend publiek sjokt door een grotendeels gesloten winkelcentrum in Nijmegen.
Winkelend publiek sjokt door een grotendeels gesloten winkelcentrum in Nijmegen. © ANP
ARNHEM - In diverse plaatsen gaan dit weekend de winkels open, ongeacht welke coronaregels er dan gelden. Maar hoe kijkt de klandizie hiernaar? Daarvoor plaatsten we de stelling 'ik vind dat alle winkels weer open moeten' op de social media van Omroep Gelderland. En daar is massaal op gereageerd. "De boel gaat hier kapot."
Morgenavond komt de regering met een persconferentie, waarin duidelijk wordt of de huidige maatregelen wel of niet versoepeld worden. Veel middenstanders wachten dat niet af en gooien dit weekend hun deuren hoe dan ook weer open. Diverse burgemeesters spraken hun steun al uit en geven aan deze ondernemers daar niet extra streng op te controleren.
Op social media is de mening van het publiek duidelijk. Een overgrote meerderheid steunt de ondernemers in hun besluit. Omroep Gelderland koos enkele reacties uit om een beeld te geven van wat er leeft onder de lezers online.

'Afstand houden'

Alle berichten over het coronavirus en de daaraan gerelateerde maatregelen roepen over het algemeen fanatieke en extreme reacties op onder volgers. Deze stelling vormt daarop geen uitzondering. Slechts een enkeling geeft op de Facebook- en Instagrampagina van Omroep Gelderland aan geen behoefte te hebben aan een heropening van winkels. Maar het gros is voor de stelling 'ik vind dat alle winkels weer open moeten'.
"Helemaal mee eens", typt Mitchell bijvoorbeeld op Instagram. "Inclusief de kappers en sportscholen." Michel, een andere reageerder, gaat nog een stapje verder. "Mensen die bang zijn kunnen zelf in lockdown gaan", tikt hij. Joke is het er ook mee eens, maar noemt nog wel de maatregelen in haar reactie. "Afstand houden met een mondkapje op", zegt ze.

'Zot'

Ook op Facebook stromen de reacties binnen. Vrijwel iedereen is het met de stelling eens. "Niet alleen winkels", typt Miguel. "Maar ook theaters, bioscopen, restaurants en pretparken. Want de boel gaat hier kapot omdat mensen nu naar België en Duitsland gaan."
Ook Roelie ziet het vanuit deze invalshoek. "Ik ben geen shopper", zo opent zij haar statement. "Maar alles mag van mij weer open. Mensen wijken uit naar buurlanden, terwijl ondernemers hier in Nederland het water aan de lippen staat. Dat is te zot." Marije zegt vooral de Action te missen.
Enkele volgers benadrukken nog dat de basisregels wel in acht moeten worden genomen. Peter benoemt dat er nog altijd online gekocht kan worden en dat de supermarkt gewoon open is.
"Ik kan mezelf prima vermaken zonder dat alles ineens onverantwoord opengegooid wordt", stelt hij. Lini vindt dat de supermarkten wel wat meer solidariteit naar andere winkels toe mogen tonen. "Die maken gouden tijden door, net zoals de drogisten", tikt ze.
"Alles weer open", schrijft Brigitte tot slot. "Dan kan iedereen zelf bepalen of ze daar naartoe gaan of niet. Ik ben klaar met die betutteling hier. Geef mensen die daarom vragen de ruimte en heb een beetje meer respect en verdraagzaamheid voor elkaar."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!