Gelderland

Gaan kappers en sportscholen zaterdag open? 'Het is verleidelijk'

Sommige kappers zijn zaterdag weer open
Sommige kappers zijn zaterdag weer open © Pixabay
TERBORG - In een aantal Gelderse gemeenten steunen de burgemeesters de ondernemers die zaterdag open willen door niet te handhaven. Tot nu toe kondigen veel winkeliers aan dat ze daar gretig gebruik van gaan maken. Maar gaan ook de kappers en sportscholen open om een statement te maken?
Schmitz Haarmode in Terborg opent zaterdag voor één dag de deuren. "Dan kunnen we in ieder geval één kapster betalen", zegt Nicole Leijzer. "We doen dit, omdat we hierin worden gesteund door onze burgemeester. En we hebben direct een vol schema zaterdag. Het is fijn dat het weer een dag kan, maar liever hoor ik morgen een mooier bericht."
Bij AMI Kappers De Huet in Doetinchem denken ze er anders over. "Wij gaan nu nog niet open. Bovendien wordt er in deze gemeente gewoon gehandhaafd. Maar we vinden het niet waard om voor één dag open te gaan, tenzij de persconferentie het mogelijk maakt."

'Heel verleidelijk'

Ook in Nijmegen wordt gehandhaafd en dus neemt William Smulders, die ook zanger is, de schaar nog niet ter hand."Wij houden ons aan wat de persconferentie brengt. Het is heel verleidelijk om zaterdag open te gaan, maar dat doen we niet. Want onze burgemeester heeft laten weten dat hij het zal bestraffen. En dat is het ons niet waard. Jammer, want in andere gemeentes zoals bijvoorbeeld Groesbeek gaan ze er veel soepeler mee om. Gelukkig kunnen we nog optreden, ook al is dat ook maar sporadisch."
Een kapster in Groesbeek, die anoniem wil blijven, maakt geen gebruik van het toegeknepen oogje van de gemeente. "Ik blijf gesloten. Ik doe wat de overheid oplegt c.q. afdwingt. Ik ben een volgzaam type. Maar ik heb ook makkelijk praten, want ik heb een kapsalon thuis en ik heb ook een man die een inkomen heeft. Dus ik heb weinig kosten, alleen geen inkomsten."

'Misschien gebeurt er een wonder'

"Als er gedemonstreerd wordt, staan wij klaar om actie te ondernemen", zegt Jean van Rossum van The Barberstation met zaken in Arnhem en Nijmegen. "Het is zo wel genoeg geweest. Maar laten we even kijken wat er vrijdag uitkomt. Misschien gebeurt er een wonder en hebben ze het licht gezien. Of komt er een goed stappenplan van de nieuwe minister, al is Ernst Kuipers geen potentiële klant van ons", zegt hij met een knipoog.
"Wij waren natuurlijk ook al de initiatiefnemer van de eerste demonstratie op 30 december. We hebben in Arnhem en Nijmegen wel te maken met hele strenge burgemeesters. Bij andere vestigingen, zoals in Uden, Eindhoven en Den Bosch, denken de burgemeesters veel meer mee. Maar we beginnen het echt zat te worden."

'Dat schiet ook niet op'

Sportscholen gaan niet overal meteen open. In Nunspeet gaat de burgemeester er niet op handhaven, maar Fitness Studio Dekker blijft zaterdag dicht. "Nee, wij gaan niet open. We zijn hier heel druk met een nieuw plafond, dus dat wordt lastig. En wat de regels betreft, vind ik het moeilijk. Een aantal sportscholen hier gaan wel open en winkels ook. Maar stel dat ik zaterdag voor een paar uurtjes open ga en dan weer dicht moet, dat schiet ook niet op."
Mensen bellen en mailen al of we zaterdag open zijn
Euphra Fonteijn, FeelGoodClub Aerofitt
In Didam is FeelGoodClub Aerofitt zaterdag wel geopend. "In onze gemeente wordt dat gedoogd", zegt Euphra Fonteijn. "We houden ons wel keurig aan de regels", waarmee Fonteijn doelt op regels die voorheen golden in sportscholen. "Dus iedereen moet reserveren, afstand houden, we vragen om een QR-code, ze mogen niet douchen en er is alleen koffie-to-go. Er is al veel belangstelling. Mensen bellen en mailen al of we zaterdag open zijn. Ze snakken ernaar om weer te kunnen sporten. Fijn dat het hier in de gemeente weer mag. Ook andere ondernemers zijn open, het lijkt wel weer een normale zaterdag." Of het ook weer 'mag' na komende zaterdag, heeft de gemeente Montferland nog niet laten weten.

'We zijn het zat'

In Nijmegen wordt er wel gehandhaafd, maar desondanks negeert Joop Ubeda van Ubeda Sports. "Wij gaan zaterdag los", zegt hij fel. "Ik geef eerst een les aan de jeugd en dan aan volwassenen. En dan zien we wel wat ervan komt. Ik weet dat veel meer sportscholen dit doen, want we zijn het zat. In ziekenhuizen trainen ze wel gewoon. En iedereen gaat de grens over naar Duitsland of België en wij mogen hier niks."