Gelderland

Op deze plekken mag je zaterdag hoe dan ook winkelen

Verschillende burgemeester gaan niet handhaven als winkels zaterdag opengaan.
Verschillende burgemeester gaan niet handhaven als winkels zaterdag opengaan. © ANP
SILVOLDE - De vraag of niet-essentiële winkels vanaf zaterdag weer open mogen of nog niet, zal vrijdagavond pas beantwoord worden tijdens de persconferentie. Maar sommige winkeliers kondigen aan hoe dan ook open te gaan komend weekend. Veel burgemeesters springen in de bres voor winkeliers en geven aan in verschillende plaatsen niet te handhaven op zaterdag. Omroep Gelderland zet deze plekken op een rij.

Nijmegen

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft al laten weten gewoon op te treden, als winkeliers zaterdag toch open zijn, terwijl dat niet mag. Wel vindt hij dat het Outbreak Management Team (OMT) met een overtuigend verhaal moet komen om de strenge lockdown langer te laten voortduren.

Arnhem

Ook collega Ahmed Marcouch in Arnhem laat weten op te treden: "Ik ben niet in de positie om een wet onuitvoerbaar te verklaren." Een winkelier die tegen de regels open is, krijgt eerst een waarschuwing. Bij volharding wordt in Arnhem opgetreden.

Apeldoorn

In Apeldoorn wil burgemeester Ton Heerts nog niet te veel speculeren over de besluitvorming of op de zaken vooruit lopen. Zo laat zijn woordvoerder weten: "Maar de regels zijn duidelijk."
Bekijk op deze kaart in welke gemeenten wel of niet gehandhaafd wordt:

Barneveld

Ook burgemeester Jan Luteijn van de gemeente Barneveld liet woensdagavond bij OP1 weten te zullen handhaven. In zijn gemeente voerden winkeliers deze week nog met veel lawaai actie om open te mogen.

Oude IJsselstreek

In de gemeente Oude IJsselstreek kan zaterdag gewoon gewinkeld worden. En ook de horeca kan de deuren openen zonder bang te zijn voor een boete. Burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek wil een demonstratieve opening 'als een soort statement' ondersteunen. Van Dijk staat er wel op dat ondernemers hun zaak veilig en verantwoord openen. Vanaf zondag kunnen winkeliers wel weer gecontroleerd worden door handhaving.

Montferland

Ook burgemeester Harry de Vries van de gemeente Montferland heeft al laten weten niet in actie te komen als winkeliers besluiten hun deuren te openen.

Nunspeet

De gemeente Nunspeet laat weten 'het volledig te begrijpen ' dat de rek eruit is bij ondernemers. Als er zaterdag een actiedag is waarbij de winkels tegen de regels opengaan, zal de gemeente niet handhaven.

Doetinchem

In Doetinchem geeft burgemeester Mark Boumans aan dat hij zal handhaven op overtreders. Maar dat gaat hij pas doen na te hebben gewaarschuwd: “Bij de derde overtreding volgt er dan een last onder dwangsom, maar zo ver is het nog lang niet." Evenals zijn collega in Apeldoorn, wil hij nog niet te ver op de zaken vooruitlopen: "“Als-dan vragen zijn lastig te beantwoorden.”

Aalten

"Zaterdag hebben we voor een korte tijdelijke actie begrip", dat laat burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten via zijn woordvoerder weten. Stapelkamp begrijpt de frustratie van ondernemers, maar gaat uiteindelijk wel handhaven.

Elburg

In Elburg hebben winkeliers in de binnenstad al aangekondigd zaterdag open te zijn en mee te doen aan de landelijke actie tegen het coronabeleid. Een woordvoerder van burgemeester Jan Nathan Rozendaal kan nog niet aangeven hoe de burgemeester in dat geval zaterdag zal handelen: "We wachten de perconferentie af."

West Betuwe

In de gemeente West Betuwe wordt vandaag nog overlegd gepleegd. Een woordvoerder van burgemeester Servaas Stoop kan er dus aan het eind van de ochtend nog niet meer over zeggen dan: "We weten het nog niet."

Bronckhorst

De woordvoerder van de gemeente Bronckhorst komt met een soortgelijke reactie als de gemeente West Betuwe: "Daar is nog geen besluit over genomen."

Ede

Een woordvoerder van burgemeester René Verhulst laat weten dat hij eerst de persconferentie van vrijdag afwacht, voordat een reactie wordt gegeven.

Zutphen

In Zutphen openen ondernemers zaterdag ook de deuren als een ludieke actie. Burgemeester Annemieke Vermeulen reageert daar als volgt op: ‘Ik heb begrip voor deze actie, waarbij ondernemers een signaal afgeven dat het water hen tot boven de lippen staat. Tegelijk hebben we te maken met duidelijke en strenge maatregelen, die ook zaterdag gelden." De burgemeester wacht verder de persconferentie van morgen af.

Putten

"Wij zijn in overleg met onze winkeliers", vertelt een woordvoerder van de gemeente Putten. Vooralsnog is de instelling van de gemeente om zaterdag niet te handhaven. Putten zal alleen signaleren en registreren. Maar alleen op zaterdag.

Scherpenzeel

Scherpenzeel wacht de persconferentie van het kabinet van vrijdag af. Na afloop is er dan een intern overleg. Daar wordt volgens de woordvoerder dan bekeken of er wel of niet gehandhaafd moet worden.

Nijkerk

In Nijkerk wil burgemeester Renkema nog niet vooruitlopen op wat het kabinet vrijdag bekend gaat maken. Aanstaande zaterdagochtend hebben burgemeester Renkema en wethouder Broekman weer een overleg met de verschillende ondernemersverenigingen om de consequenties van de nieuwe situatie met elkaar te bespreken.

Berkelland

Een woordvoerder van de gemeente Berkelland laat weten dat de gemeente afwacht wat er uit de persconferentie komt. Daarna wordt gevolgd wat er in overleg met andere gemeentes in het overleg van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland wordt besloten.

Tiel

Ook in Tiel is nog geen beslissing genomen. Een woordvoorder laat weten dat ook deze gemeente de persconferentie afwacht en vervolgens met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid in overleg gaat.
Dit bericht wordt aangevuld.