Rijk van Nijmegen

Deze bezorgde studenten maakten een film over klimaatverandering in de Alpen

De documentaire is afgelopen zomer opgenomen in de Zwitserse Alpen.
De documentaire is afgelopen zomer opgenomen in de Zwitserse Alpen. © Documentaire 'Net Op Tijd'
NIJMEGEN - Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de Alpen en is de Europese bergketen onomkeerbaar aangetast? Twee Nijmeegse studenten die zich zorgen maken over de toekomst van het gebied, zoeken in de documentaire ‘Net Op Tijd’ antwoord op deze vragen.
“Ik wil deze film graag maken, omdat ik van kinds af aan al in de Alpen kom en diepe liefde voel voor het landschap. Mede door wat ik leer tijdens mijn studie als leraar aardrijkskunde, maak ik me zorgen over het feit dat het landschap de komende jaren door klimaatverandering gaat veranderen. En misschien wel niet hetzelfde blijft”, vertelt filmmaker Marciano Hendriks.
Kijk hier naar het gesprek met de twee filmmakers:
Nijmeegse studenten maken film over klimaatverandering Alpen
Zijn studiegenoot Jesse Dercks deelt dezelfde liefde voor het Alpenlandschap en de zorgen over het gebied. “Ik kom al mijn hele leven in de Alpen en alle herinneringen die ik heb aan het landschap zijn mij enorm dierbaar. Het landschap voelt altijd heel tijdloos aan, maar ik weet door mijn studie dat dat niet zo is.”

Gevolgen klimaatverandering

De filmmakers reisden afgelopen zomer samen een maand door de Zwitserse Alpen. Tijdens de opnames worden bergen beklommen en wordt over gletsjers en langs snelstromende bergbeken gelopen. Jesse neemt het camerawerk voor zijn rekening, Marciano interviewt onder meer wetenschappers en mensen die in het gebied wonen en werken over de gevolgen van klimaatverandering - zowel op de korte als de lange termijn.
“De meest zichtbare veranderingen zijn de gletsjers die zich terugtrekken. Verder zal het gemiddelde oog nu niet heel veel zien, maar wel als je over zo’n tien jaar terugkomt. Dan zie je onder meer sneller gesteente naar beneden komen en lawines en modderstromen zullen toenemen. Ook zal de sneeuwgrens steeds verder opschuiven waardoor je een liftje hoger moet pakken”, zegt Hendriks.
Wie wil weten of het ook daadwerkelijk te laat is om het tij te keren, moet wachten tot de film wordt uitgebracht. “Als mensen willen weten of ze de Alpen altijd kunnen blijven ervaren zoals wij als kind hebben gedaan, moeten ze de documentaire bekijken. De film zien is een ervaring op zich, dus daar gaan we nu nog niks over zeggen”, aldus Dercks.

Dromen van nationale televisie

De mannen hebben twee dromen voor de film. Allereerst willen ze impact maken. “We hopen dat mensen die de film zien iets leren over klimaatverandering en over de levensfilosofie van de mensen die in het gebied wonen. En ik hoop natuurlijk dat mensen het landschap herkennen en vinden dat we het heel mooi in beeld hebben gebracht”, vertelt Jesse.
Daarnaast hopen de twee dat de documentaire een groot publiek bereikt. “We hopen dat veel mensen de film gaan zien en goed genoeg wordt gevonden om te worden uitgezonden op de nationale televisie, het liefst op NPO”, aldus Hendriks.
De filmmakers verwachten deze maand de montage van de documentaire af te ronden. Daarna zal de film, zodra de coronamaatregelen het toelaten, te zien zijn in filmhuis LUX in Nijmegen.