Liemers

Lokaal Belang in Zevenaar valt uiteen, vier raadsleden beginnen nieuwe partij

De Zevenaarse gemeenteraad bijeen in 2019 (vóór corona)
De Zevenaarse gemeenteraad bijeen in 2019 (vóór corona) © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Vier raadsleden van de partij met de meeste zetels in Zevenaar, Lokaal Belang, zijn opgestapt en beginnen een nieuwe partij. Aanleiding is onenigheid over de kieslijst. De vier raadsleden waren het niet eens met de onverkiesbare plaatsen waar de huidige wethouders Van Dellen en Winters op zouden komen. De vraag is nu ook wat zij gaan doen. Dat laatste moet binnen een week duidelijk zijn.
Lokaal Belang had de afgelopen raadsperiode tien zetels. Daar blijven er nu nog zes van over. De vier raadleden, fractievoorzitter Joost du Croix, Edwin Buil, Peter Putman en Roy van Essen gaan met de nieuwe partij - die Wij zijn Zevenaar (WijZZ) gaat heten - deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing in maart.
"Het was een emotioneel besluit om Lokaal Belang te verlaten", zegt Du Croix, "Maar wij staan niet achter deze kieslijst." Hij vindt dat de wethouder Nanne van Dellen en Hans Winters de afgelopen vier jaar goed werk hebben geleverd en had ze graag teruggezien op een hogere plek. "Ze hebben naar mijn mening veel voor Zevenaar gedaan en wij willen graag door met deze wethouders, maar Lokaal Belang oordeelt blijkbaar anders."

Balans tussen 'jong en oud'

Van Dellen komt in de lijst op plek zestien, Winters op negen. "We hebben dit aangekaart bij de kiescommissie en het bestuur. Wij zijn ook voor vernieuwing, maar nu staan er behoorlijk wat onervaren mensen op hoge posities. Dat vind ik wel heel rigoureus. Verjonging van de partij is prima, maar alleen als dit gepaard gaat in een gezonde balans tussen jong en oud, tussen rijp en groen."
Een uiteindelijke stemming van de algemene ledenvergadering gaf de doorslag: de kieslijst blijft zoals-ie is. Na een fractieberaad stapten de vier raadsleden dan ook op. "Het is onbegrijpelijk dat ze buitenspel zijn gezet." Lokaal Belang lijsttrekker Harry Staring noemt het besluit van de vier zeer onverwacht. "Ik ben zeker teleurgesteld!", laat hij weten. Hij noemt het vreemd dat hun vertrek om de wethouders zou gaan. "Wethouders hoeven niet eens op een kieslijst te staan. Die worden daarna gezocht. Bovendien is de verdeling tussen ervaren en nieuw op de kieslijst juist goed nu."
Fractievoorzitter Toon Albers is het met Staring eens: "Heel teleurstellend. Dit is niet goed voor politiek Zevenaar." Hij zegt altijd prima te hebben samengewerkt met de vier opgestapte raadsleden. Daarnaast voegt hij toe: "De twee wethouders hebben vier jaar lang het vertrouwen gehad van ons en dat vertrouwen is er nog steeds."
Albers is juist blij dat Lokaal Belang verschillende jonge mensen heeft weten te vinden voor op de kieslijst. "Het is ontzettend moeilijk in deze tijd om enthousiaste en geschikte jonge mensen te vinden die de politiek in willen. Ik draai inmiddels heel wat jaren mee, maar ik heb ooit ook ergens moeten beginnen."

Weinig tijd

Maar de nieuwe partij WijZZ is een feit. De leden maken binnenkort hun verkiezingsprogramma bekend. "We hebben maar twee maanden om ons te profileren, dat is een ernstig kort traject", aldus Du Croix. "Maar we doen ons best."