Rivierengebied

Stakende veermannen varen wel voor scholieren, maar zonder loon

Veer Stichting Maasveren
Veer Stichting Maasveren © Omroep Gelderland
ALPHEN - De staking van de veermannen van de Stichting Maasveren gaat ook de komende weken door. De veermannen staken voor behoud van de inmiddels verlopen cao. De onderhandelingen waren in november al vastgelopen.
Nu varen de veren op enkele uren alleen voor scholieren. Met ingang van volgende week worden die uren uitgebreid en varen er drie veren tussen zeven uur en half zes. De veerbazen nemen volgens actieleider Herman van Barneveld dan alleen fietsers en voetgangers mee. De stakers varen dan vrijwillig, want ze krijgen geen loon.

Actie is verlengd

De veerbazen verruimen de vaartijden, omdat veer leerlingen volgende week wisselende schooltijden hebben door schoolonderzoeken. Bij de veren die gaan varen gaat het om Megen-Appeltern, Alphen-Ooijen en Lith-Appeltern. De actie is vooralsnog met twee weken verlengd.

'Maatschappelijk onverantwoord'

Voorzitter Jan van Loon van de Stichting Maasveren noemt de actie van de veermannen maatschappelijk onverantwoord. Er komen volgens hem veel klachten binnen bij Maasveren en de betrokken gemeentes over de actie. Volgens Van Loon zit het overleg muurvast.

Geen begrip

Er is volgens de voorzitter een nieuw systeem nodig van onregelmatigheidstoeslagen. Het nieuwe systeem houdt in dat de vaste toeslag voor medewerkers gaat verdwijnen en wordt vervangen voor een toeslag die alleen geldt voor de uren die echt onregelmatig gewerkt worden.
Van Loon heeft geen begrip voor de houding van de vakbond FNV en de veermannen hierin.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!