Achterhoek

Burgemeesters gaan niet handhaven als winkels zaterdag opengaan

Ter illustratie. Buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA).
Ter illustratie. Buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA). © ANP
GENDRINGEN - Burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek gaat niet handhaven als winkeliers en horeca in zijn gemeente zaterdag uit protest hun deuren openen. Ook zijn collega Harry de Vries van buurgemeente Montferland komt niet in actie, bevestigt hij tegenover REGIO 8.
Het is de vraag of het kabinet vrijdag aankondigt dat de winkels en horecazaken weer open mogen. Maar ook als het niet mag, wil burgemeester Van Dijk de demonstratieve opening 'als een soort statement' ondersteunen, zei zijn woordvoerder woensdag.
Ook de gemeente Nunspeet geeft aan niet te gaan handhaven als vrijdag blijkt dat de winkels nog niet mogen openen. De gemeente laat in een reactie weten 'volledig te begrijpen' dat de rek er bij ondernemers uit is en dat er 'dringend behoefte is aan ruimte om op een verantwoorde manier te ondernemen', schrijft mediapartner RTV Nunspeet.
De burgemeester van Oude IJsselstreek heeft als voorwaarde dat ondernemers die hun zaak openen dat op een veilige en verantwoorde manier doen. Hij wil net als veel meer burgemeesters dat er plannen worden gemaakt om de samenleving gecontroleerd weer te openen.

Veiligheidsregio stuurt brief

Woensdag heeft ook de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Ton Heerts, namens alle 22 burgemeesters een brief gestuurd naar het Veiligheidsberaad.
'In onze regio zien we ondernemers in de detailhandel, de horeca, sport en cultuursector die het ontzettend zwaar hebben. Door de opeenvolgende maatregelen en lockdowns worden zij al bijna twee jaar zwaar beperkt in hun ondernemerschap.' Daarnaast haalt hij aan dat in Duitsland wel alles open is. 'Dat betekent letterlijk dat soms een kilometer verderop veel meer mag en kan. Dat is nauwelijks nog uit te leggen aan inwoners en ondernemers', is onder meer te lezen.

'Geef ze ruimte'

Heerts zegt dat ondernemers aangeven dat zij met de nodige aanpassingen veilig kunnen ondernemen. 'Onze oproep is dan ook om meer ruimte te geven om deze ondernemers op een verantwoorde en veilige manier te laten ondernemen. Als u daar geen mogelijkheid toe ziet, verzoeken wij u deze ondernemers goed, beter dan nu, financieel te compenseren.'