Gelderse Vallei

Boeren en omstanders redden negentig kalveren bij stalbrand

Er stonden tientallen kalveren in de stal.
Er stonden tientallen kalveren in de stal. © Luke Beens / Persbureau Heitink
DE GLIND - Bij een brand in een kalverstal in De Glind bij Barneveld zijn woensdagmiddag alle 90 dieren in veiligheid gebracht door de boer en omstanders. Na de reddingsactie zijn zo'n twintig mensen nagekeken door ambulancepersoneel omdat ze rook hadden ingeademd.
De brand woedde op een agrarisch bedrijf aan de Postweg. Het vuur ontstond rondom een silo op het terrein en sloeg daarna over naar de stal, waar de negentig kalveren in stonden.
"Voor zover we nu weten zijn alle dieren eruit gekomen. Het gaat om 90 kalveren die in de weide zijn geleid. Op dit moment wordt er druk op gezet om ze weer naar binnen te krijgen en ze te voorzien van voedsel en water", vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Rook ingeademd

Boeren en mensen uit de omgeving zijn te hulp geschoten om ze uit de stal te krijgen. De mensen die de dieren hebben geëvacueerd hebben daardoor wel rook ingeademd.
"Het gaat om ongeveer twintig mensen", vertelt de woordvoerder. "Die zijn gecontroleerd door ambulancepersoneel, maar niemand had zorg nodig en niemand is dus meegegaan naar het ziekenhuis."

Asbest op het eigen terrein

De brandweer heeft een ontsmettingsstraat ingericht voor de brandweerlieden, omdat bij de brand asbest is vrijgekomen. Dat zat in het dak van de stal. "Deeltjes zijn neergedaald op het eigen terrein. Mensen die hebben geholpen zijn kortstondig in aanraking geweest met asbest."
Een medisch specialist heeft gezegd dat er geen gevaar is voor de gezondheid van deze mensen. Wel moeten ze bij thuiskomst hun schoeisel schoonmaken en de kleding die ze droegen direct wassen.
De politie stelt dat er net voor de brand werkzaamheden gaande waren, die mogelijk de oorzaak van de brand zijn geweest. Een misdrijf wordt uitgesloten.