Gelderland

'Bereikbaarheid priklocaties dramatisch', maar blijven mensen daarom weg?

Op de priklocatie in Duiven is het volgens de GGD wat rustiger.
Op de priklocatie in Duiven is het volgens de GGD wat rustiger. © Omroep Gelderland
DUIVEN - Het is stil in de XL-vaccinatiestraat in Duiven. De GGD Gelderland-Midden constateerde eerder deze week dat vooral mensen onder de 35 jaar wegblijven. Onderzoek moet uitwijzen waar dat aan ligt. Ondertussen wordt op social media geklaagd over de slechte bereikbaarheid van de priklocaties met het openbaar vervoer. Zou dat een oorzaak kunnen zijn?
“Mag ik een suggestie doen? Alle locaties in de regio Arnhem zijn per OV dramatisch bereikbaar”, schrijft Ilco naar aanleiding van het bericht over de rustige priklocatie in Duiven. “Een priklocatie in LuxorLive zou een drempel minder kunnen zijn, waardoor 35-minners eerder geneigd zijn om 'even' langs te komen.”

13 minuten lopen

Als je in het centrum van Arnhem woont en je zou voor je boosterprik naar de Papendallaan moeten, waar de locatie is gevestigd, dan doe je daar zo'n 35 minuten over. Eerst loop je in 5 minuten vanuit de binnenstad naar bushalte Willemsplein. Met bus 10 ga je vervolgens in 17 minuten naar de halte Van der Valk in Arnhem. Daar stap je uit, om vervolgens een kilometer te lopen (volgens Google Maps doe je daar 13 minuten over) naar de vaccinatielocatie Hotel Papendal.
Er zijn zat mensen die niet beschikken over een auto of een rijbewijs
Metanarrator zegt op Twitter ook dat de bereikbaarheid beter kan: “Wellicht zou het helpen als ze die priklocaties niet op van die schier onbereikbare locaties hadden gemaakt. Alleen bij snelwegen, waar geen OV stopt, tenzij je nog 2 kilometer wil lopen. Er zijn zat mensen die niet beschikken over een auto of een rijbewijs.”
Voor deze persoon is het de reden dat hij of zij nog geen booster heeft laten zetten. “Ik moet iemand anders regelen om mij te brengen. Dat is een stuk minder makkelijk dan de organiserende instanties lijken te denken.”

Uitzondering in Tiel

Als je alle vaccinatielocaties in onze provincie bekijkt, dan liggen eigenlijk vrijwel alle prikplekken binnen 15 minuten lopen van een bushalte of treinstation. Dat kan echter voor mensen die niet goed te been zijn een flinke afstand zijn.
Uitzondering is de priklocatie aan de Biezenwei in Tiel. Inwoners die niet met de auto kunnen, moeten met de bus om uit te stappen bij halte Hoog Kellenseweg. Vanaf daar is het echter nog 17 minuten lopen naar de priklocatie.
Maar zou de slechte bereikbaarheid met het OV dan ook de oorzaak zijn van de rust op de vaccinatielocatie in Duiven? Je zou zeggen van niet, want de GGD heeft daar een speciale bushalte geopend 'Ratio GGD'. Die halte is te bereiken vanaf Arnhem, Westervoort en Zevenaar, via buslijn 60 en 61 van vervoerder Breng.
Ook de GGD's denken niet dat het wegblijven van die jeugdige groep iets te maken heeft met de matige bereikbaarheid. Ze krijgen zelf ook niet die kritische berichten over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. "Wij krijgen hier nauwelijks klachten over", zegt een woordvoerder van GGD Gelderland-Zuid.

Onderzoek naar de 35-minner

Wat nu wel de oorzaak is, zoeken ze uit bij GGD Gelderland-Midden. "Op alle niveaus wordt er onderzoek gedaan", vertelt de woordvoerder. "Dat doet het RIVM, de landelijke GGD, maar wij hebben ook zelf mensen die daar naar kijken. Wat zijn de beweegredenen van die groep om (nog) niet te komen voor een booster? Om daar antwoord op te krijgen hebben we onder meer contact met de gemeenten en jeugdwerkers."
GGD Noord- en Oost-Gelderland kan de vinger er nog niet op leggen, want daar wordt geen onderzoek gedaan. "Maar we verwachten dat het dezelfde reden is als bij de voorgaande vaccinatierondes, dat mensen het belang er wat minder van inzien", vertelt een woordvoerder.
Onderzoeksbureau Motivaction heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitgezocht wat de redenen zijn voor mensen om te twijfelen over de boostervaccinatie. De effectiviteit van de booster is de meest genoemde reden waarom gevaccineerde mensen twijfelen over de extra prik. Dat is gebleken uit een peiling onder 1718 mensen, die tenminste één vaccin hebben gehad. Van alle ondervraagden geeft 20 procent aan te twijfelen. 10 procent wil helemaal geen booster gaan halen. Een kwart van de mensen twijfelt omdat ze zich gedwongen voelen de booster te nemen.

Zo veel mogelijk, zo snel mogelijk

De GGD's geven op de vraag of de priklocaties via het openbaar vervoer slecht bereikbaar zijn een eenduidig antwoord: "We hebben de taak gekregen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen een boosterprik te geven. Dat werkt het beste op grote locaties en die locaties zijn nou eenmaal vaak buiten het centrum van een stad of dorp te vinden."
Bij het uitzoeken van die locaties wordt met allerlei zaken rekening gehouden, ook de bereikbaarheid van het OV. "Maar", zegt een woordvoerder van GGD Gelderland-Midden, "je hebt nooit een perfectie locatie. Je moet ook kijken naar doorstroming van verkeer, parkeergelegenheid en de beschikbaarheid van een pand."

Ingewikkeld

GGD Gelderland-Zuid beaamt dat: "Een goede bereikbaarheid - liefst natuurlijk ook met het openbaar vervoer - is een van de selectiecriteria. Toch lukt het vaak niet om hieraan te voldoen. Het is echt een hele zoektocht om een geschikte tijdelijke locatie te vinden die ook nog eens per direct beschikbaar is."