Noord-Veluwe / Gelderse Vallei

Putten, Ede en Wageningen volgen met brief aan Rutte

Meerdere gemeenten schrijven een brief aan Rutte waarin ze oproepen tot het heropenen van winkels.
Meerdere gemeenten schrijven een brief aan Rutte waarin ze oproepen tot het heropenen van winkels. © Omroep Gelderland
PUTTEN - De gemeenten Putten, Ede en Wageningen roepen op tot heropening van winkels. Dat schrijven ze in een brief aan premier Mark Rutte. Het drietal volgt hiermee Barneveld en Nijkerk, die eerder al een brief met die strekking naar Den Haag zonden.
Deze week komt het kabinet met een nieuw besluit of de huidige lockdown verdergaat. Aanstaande vrijdag wordt dat dan duidelijk. Putten schrijft in haar brief aan de premier dat het gemeentebestuur hoopt dat Rutte de huidige maatregelen wil 'heroverwegen'. "'De maat is vol', hebben ondernemers en uitbaters ons laten weten."
Mochten de winkels niet open kunnen, dan wil de gemeente dat er 'lokaal maatwerk' komt. "Waarbij bijvoorbeeld een (winter)terras, verkoop buiten, of winkelbezoek op afspraak tot de mogelijkheden behoren."

'Had wat scherper gemogen'

Het schrijven van de gemeente valt goed bij branchevereniging Winkelcentrum Putten (WCP). Kwartiermaker en woordvoerder Johan Hop laat weten de brief een 'goede boodschap' te vinden. "Al had het van mij wel wat scherper opgeschreven mogen worden. Maar wat in de brief staat klopt."
Hop was vandaag met een aantal andere Puttenaren bij een demonstratie in Barneveld. Daar protesteerden ondernemers op ludieke wijze tegen de gedwongen coronasluiting van winkels. "We hebben als winkelcentrum een aantal keer onze zorgen geuit bij de gemeente. Ze wisten bijvoorbeeld dat we vandaag naar Barneveld zouden gaan. Het is goed dat de brief de deur uit is."

'Dweilen met de kraan open'

WCP hoopt dat de winkels na vrijdag weer open kunnen. Het voorstel van Putten om 'lokaal maatwerk' te leveren wordt niet heel enthousiast . "Tuurlijk zijn we al blij als we iets kunnen doen", zegt Hop. "Maar eigenlijk is het dweilen met de kraan open. We willen dat we gewoon weer mensen in de winkel kunnen ontvangen. Dat kunnen we veilig organiseren."
"Vorig jaar mochten winkels onder voorwaarden ook open. Toen is gebleken dat dat goed kan gaan", gaat hij verder. "De besmettingen zijn nu hoog, maar we kunnen wel zeggen dat dat niet door de horeca of winkels komt."

'Geef de ruimte'

Net als Putten hebben ook de gemeenten Ede en Wageningen in een gezamenlijke brief opgeroepen tot opening van de winkels. "De gemeente Ede krijgt steeds meer signalen binnen dat ondernemers op hun tandvlees lopen. De levendigheid en toekomst van onze centra komt daarmee in gevaar."
Wageningen en Ede schrijven dat ondernemers veel hebben gedaan voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers te zorgen. Ze vragen Rutte dit 'nadrukkelijk mee te wegen'. "Geef onze ondernemers de ruimte om op een verantwoordelijke en veilige manier te ondernemen."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!