Gelderse Vallei

Vijfhonderd man laten van zich horen tijdens demonstratie in Barneveld

Het protest in Barneveld
Het protest in Barneveld © ANP
BARNEVELD - Potten, fluitjes, trommels en kazoo's. Zomaar een greep uit de instrumenten die vanochtend in Barneveld te horen waren. Naar schatting vijfhonderd mensen demonstreerden op ludieke wijze tegen de gedwongen coronasluiting van winkels. "Het is ontzettend harmonieus verlopen, hier kijken we blij op terug", zegt Kitty Schueler, voorzitter van de Barneveldse Middenstandvereniging.
Aanvankelijk zou de actie pas om 09.10 uur beginnen, maar even voor 09.00 uur waren de eerste geluiden vanuit het centrum al te horen. "Je kan nog zo'n goed programma hebben, maar mensen waren enthousiast en begonnen vast. Prima", lacht Schueler.
Even daarna staat het centrum van het dorp vol. Op anderhalve meter staan ondernemers enthousiast geluid te maken. Ook zijn er sympathisanten op de actie afgekomen. Tussen de ondernemers staan ook gemeenteraadsleden, jongeren en de voormalig wijkagent. Daarnaast zijn ook ondernemers uit Voorthuizen en buurgemeente Putten gekomen "Wij hebben ook last van de sluiting. We doen graag mee aan dit protest", zegt één van hen.
Bekijk hieronder in deze video hoe het protest verliep.
Winkeliers slaan handen ineen met lawaaiprotest

'Hartverwarmend'

Dat er ongeveer vijfhonderd mensen naar het centrum van Barneveld zouden komen, had niemand van tevoren aan zien komen. "Ik sta echt perplex", zegt onderneemster Martine Breugem. Vorige week vertelde ze al emotioneel aan Omroep Gelderland wat de winkelsluiting met haar doet. Ze heeft veel reacties gehad. "Het is echt hartverwarmend." Dat er zoveel mensen in Barneveld de ondernemers een hart onder de riem steken, doet haar dan ook goed.
Ook Kitty Schueler is verbaasd over de animo in het dorp. "Ik ben blij verrast dat zoveel mensen van zich hebben laten horen." Het doet haar goed dat er ook ondernemers uit Voorthuizen en Putten zijn gekomen."

Symbolische sleutel

Nadat een klein half uurtje geluid maken, verplaatst het gezelschap zich naar het Raadshuisplein. Uit een geluidsinstallatie komt muziek en de aanwezigen dansen daar vrolijk op mee. Op het plein heerst een soort festivalsfeer. Nadat het plein stilvalt, overhandigd Schueler de symbolisch allemaal sleutels van het centrum aan burgemeester Jan Luteijn. "Nu zijn het nog dummy's, maar laten we hopen dat het niet de echte winkelsleutels worden en dat we gewoon als centrum overeind mogen blijven."
De sleuteloverdracht tussen Schueler (midden) en Luteijn (links). Economie-wethouder Didi Dorrestijn (rechts) kijkt mee.
De sleuteloverdracht tussen Schueler (midden) en Luteijn (links). Economie-wethouder Didi Dorrestijn (rechts) kijkt mee. © ANP
Burgemeester Luteijn neemt de sleutel met veel genoegen in ontvangst. "We staan voor onze ondernemers", vertelt hij. "We hopen als gemeentebestuur dat de winkels snel weer open mogen. Het winkelcentrum zien we elke week wat verder wegglijden." Barneveld stuurde vorige week een brief aan premier Rutte waarin de gemeente oproept tot het heropenen van de winkels. "Het statement van vandaag draagt daaraan bij."

Persconferentie

Aanstaande vrijdag is er weer een persconferentie. Dan wordt duidelijk of de winkels, al dan niet met maatregelen zoals mondkapjes, afstand of een maximumaantal bezoekers, weer open mogen. Alle aanwezigen in Barneveld hopen daarop.
"Het wordt spannend", zegt Schueler. "Ik hoor nu van alles over het gebruik van medische mondmaskers. Dat zou een voorbode kunnen zijn dat we weer open mogen. Dat zou een mooie eerste stap zijn."
Ze hoopt dat Den Haag, ook na de actie van vandaag, meer bewustzijn is voor het lot van de ondernemers. "De rek is er écht uit. Je kan niet van lockdown naar lockdown gaan. Dan heb je niet de tijd om de buffer weer op te bouwen. Dat is financieel niet vol te houden", besluit ze.

Zie ook: