Rijk van Nijmegen

Vleermuizen vertragen Nijmeegse nieuwbouw voor dak- en thuislozen

De Hulsen
De Hulsen © Google Maps
NIJMEGEN - De nieuwbouw bij zorginstelling De Hulsen loopt bijna een jaar vertraging op. Dat komt onder meer doordat er vleermuizen zijn aangetroffen in de huidige gebouwen, waar onder meer dak- en thuislozen worden opgevangen. Daardoor is de sloop van de oude gebouwen uitgesteld.
Inheemse vleermuizen hebben in Nederland een beschermde status. Wethouder Noël Vergunst: “Je mag die vleermuizen er niet zo maar uitjagen, maar moet ze zien te verleiden om elders in de omgeving onderdak te zoeken.” Pas daarna kan de sloop van de gebouwen van start.
Bovendien moest het College Sanering Zorginstelling onderzoek doen, omdat de grond en gebouwen bij De Hulsen zijn verkocht aan de gemeente. Iriszorg gaat de nieuwbouw daarna huren van Nijmegen. Dat onderzoek - naar of het vastgoed voor een marktconforme prijs is verkocht - was pas in december vorig jaar afgerond wat ook zorgt voor vertraging.

Tijdelijk onderdak

De Hulsen biedt opvang aan inwoners uit Nijmegen en omstreken die dakloos zijn geworden en werken aan herstel richting zo zelfstandig mogelijk wonen. Daarnaast biedt het een beschermende woonomgeving aan inwoners die vanwege hun ernstige psychiatrische of psychosociale problemen nog niet in staat zijn zelfstandig te wonen.
De huidige bewoners van De Hulsen zijn tijdelijk overgeplaatst naar het Nebo-klooster, GGZ-instelling Pro Persona en naar een gebouw nabij het te slopen gebouw dat ook van Iriszorg is. Voor dat gebouw heeft Iriszorg brandveiligheidsmaatregelen genomen tot eind maart 2022. Intussen wordt er gekeken naar oplossingen voor na die tijd.

Krapte op de bouwmarkt

Door de aanwezigheid van de vleermuizen kan de sloop van De Hulsen pas op zijn vroegst in september 2022 beginnen. In mei hoopt de gemeente een keuze te maken uit het ruime aanbod bouwers dat de nieuwbouw wil realiseren.
Er is wel krapte op de bouwmarkt en 'dat is spannend', zo zegt het Nijmeegse college tegen de gemeenteraad. “Er is veel werk en materiaal is schaars, dat heeft invloed op de bouwprijzen”, aldus het college. Eind april hoopt het college te weten wat de nieuwbouw gaat kosten.