Gelderland

Een op drie gemeenten trekt portemonnee voor betere ventilatie op school

Ook luchten is een vorm van ventilatie.
Ook luchten is een vorm van ventilatie. © ANP
ARNHEM - Eén op de drie gemeenten in Gelderland helpt scholen met gemeentelijk geld om de ventilatie in schoolgebouwen op orde te brengen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep Gelderland.
33 gemeenten gaven antwoord op de vragen en daaruit bleek dat elf gemeenten de portemonnee hebben getrokken. Onder meer Arnhem, Barneveld, Lochem, Nijkerk, Oude IJsselstreek en West-Betuwe hielpen scholen vanuit de gemeentelijke financiën. “Wij vinden dat we ook een verantwoordelijkheid hebben in het kader van de volksgezondheid en dragen daarom 20 procent van de totale kosten bij", zo laat de gemeente Lochem weten.

'Afhankelijk van waar je school staat'

Dat gemeentelijke steun niet vanzelfsprekend is, weet ook schooldirecteur Niki Peeters van de Regenboog uit Bemmel. "We hebben het voor het grootste gedeelte zelf bekostigd", vertelt Peeters. De gemeente Lingewaard heeft de school bijgestaan voor constructiefouten die er waren.
De Regenboog heeft aanspraak kunnen maken op een landelijke regeling voor ventilatie. Daar droeg de gemeente zelf niet aan bij. "Het is eigenlijk afhankelijk van waar je school staat. Eigenlijk zou dit landelijk geregeld moeten worden en structureel moeten zijn", oppert het schoolhoofd.
Het aanbrengen van ventilatiesystemen kan flink in de papieren lopen. Gemiddeld kost het voor een basisschool iets meer dan 500.000 euro. Voor een middelbare school zijn de kosten ongeveer 1,5 miljoen euro. Het ministerie van Onderwijs liet dat onderzoeken. Rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld om dit te bekostigen middels de SUVIS-regeling. Dit bedraagt maximaal 30 procent van de kosten. Het overige deel moet de school zelf ophoesten. Vaak doet een school een beroep op de gemeente, maar in sommige gevallen kan de school ook alleen de financiële lasten dragen.

‘Nieuwbouw uitstellen’

Veel gemeenten melden dat ventilatie valt onder de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur en kennen daarom geen geld toe, zoals de gemeenten Montferland en Nijmegen. Scholen in Harderwijk zijn van tevoren al geïnformeerd: “We hebben de schoolbesturen op voorhand laten weten dat we als gemeente niet financieel kunnen bijdragen”. Dat is ook het geval bij de gemeente Elburg.
Wethouder De Jonge van de gemeente Zutphen stelt: “De schoolbesturen hebben gezamenlijk besloten om deze middelen niet in te zetten, omdat bestaande plannen voor nieuwbouw dan uitgesteld moesten worden.”

Zie ook: