Liemers / Achterhoek

Missie volbracht! Albert (56) zwemt ruim 1600 meter in ijskoud water

Albert komt uit het water na de succesvolle ijsmijl.
Albert komt uit het water na de succesvolle ijsmijl. © Omroep Gelderland
DIDAM - Menigeen moet er niet aan denken: ruim 1600 meter zwemmen in water van minder dan 5 graden. En ook nog zónder wetsuit. Albert Stienezen uit Zevenaar doet het gewoon.
Stienezen zwom vrijdag met alleen een zwembroek en een badmuts de ijsmijl. Hij deed er in De Nevelhorst, een plas in Didam, zo'n 34 minuten over. Wereldwijd zijn er maar 500 mensen die dit officieel volbracht hebben.
"Het is niet ongevaarlijk", zei de 56-jarige Stienezen vooraf. Er ging dan ook een arts mee en een official van de Nederlandse IJszwembond, want het moest allemaal goed vastgelegd worden zodat Stienezen officieel kan worden bijgeschreven bij die vijfhonderd ijszwemhelden.

Onderkoeling ligt op de loer

IJszwemmen valt onder de extreme sporten. Mensen die dit doen, moeten jaarlijks een sportkeuring inclusief een ECG laten doen. En de arts en official van de IJszwembond letten goed op of Stienezen niet te ver ging. Uiteindelijk kwam hij met een lichaamstemperatuur van 34 graden uit het water.
"Je merkt zelf niet dat je onderkoeld raakt. In feite zou je jezelf dood kunnen zwemmen. De kou komt pas als je uit het water komt. Als je dan bijkomt, dat is wel heftig om te zien. Je bent dan wel bij bewustzijn, maar kunt niet overal op reageren en je gaat na korte tijd heftig rillen", vertelde Albert.
Hij had vrijdag dan ook een speciale verwarmde tent waar hij in bij kon komen. "Vorig jaar legden ze me neer en pakten ze me in in folie. Maar dat is me slecht bevallen, want ik merkte dat het veel langer duurde om op te warmen doordat je spieren niet geactiveerd worden. Dus dat wilde ik dit keer anders doen."

0,8 graden celsius

Vorig jaar was het water maar 0,8 graad en haalde de inwoner van Zevenaar het zwemmen van de ijsmijl niet. "Toen deden er elf mensen mee en hebben maar twee het gehaald. Dus dit wordt wel de ultieme poging."
Om dit te doen moet je wel een beetje gek zijn, geeft Stienezen toe. "Ik begon pas een jaar of zes geleden. Ik deed al aan lange afstand zwemmen en bij de nieuwjaarsduik raakte ik in gesprek met de duikers die erbij waren. Toen hoorde ik over ijszwemmen en ik hou wel van een uitdaging."

Winterzwemmen populair

Het winterzwemmen is steeds populairder aan het worden, merkt hij wel. "Dat komt zeker ook door corona. Nu de zwembaden dichtzitten. Mensen krijgen er een euforisch gevoel van, zeggen ze. Maar er is wel een verschil, want ijszwemmen is iets anders dan het zogenoemde 'dippen' wat veel winterzwemmers doen. Die gaan er maar kort in en dan heb je inderdaad dat onoverwinnelijke gevoel als je eruit komt. Als je zolang zwemt als ik, is dat een ander verhaal."