Rijk van Nijmegen / Gelderse Vallei

Zonder hulphond Cooper verliest Kim haar zelfstandigheid

Kim met hulphond Cooper
Kim met hulphond Cooper © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Door haar spasme heeft Kim uit Groesbeek veel pijn. Haar hulphond Cooper is haar steun en toeverlaat en vergroot haar zelfstandigheid. Maar het uitlaten van het beestje wordt voor Kim steeds zwaarder, waardoor het houden van Cooper steeds lastiger wordt.
"Up", roept Kim vanuit haar rolstoel. Cooper springt op en geeft de op de grond gevallen sleutels terug aan Kim. “Ik heb 24-uurs zorg nodig, maar door Cooper ben ik een stuk zelfstandiger,” vertelt Kim. “Als nu mijn sleutels op de grond vallen, kan Cooper ze voor mij oprapen. Als Cooper er niet zou zijn dan moet ik hiervoor zorgpersoneel oppiepen.”

Verrijking

De zwarte labrador springt op en duwt met zijn neus de knop van de lift in. Als beloning ontvangt Cooper een snoepje, wat hij dan weer beantwoord met een lik over Kim's gezicht. “Voor mij is Cooper veel meer dan een hulphond hij is gewoon alles. Hij is er 24/7 en je hebt nooit een wanklank van: ‘O daar heb je haar weer,’ als je bijvoorbeeld niet zo lekker in je vel zit. Hij is voor mij gewoon een verrijking.”

Uitlaten

Cooper is dus een groot geluk in het leven van Kim, maar toch is ze bang Cooper weg te moeten doen. “Ik heb veel pijn in mijn benen, waardoor ik veel op bed lig en niet altijd in staat ben om mijn hulphond zelf uit te laten. Vooral in de avonden lig ik vaak al vroeg in bed. Maar ook in de ochtenden wordt het steeds moeilijker om Cooper op tijd uit te laten. Door de pijn merk ik dat mijn energie steeds minder wordt.”
Zonder hulphond Cooper verliest Kim haar zelfstandigheid

Vrijwilligers oproep

Om te voorkomen dat Cooper bij haar weg moet, omdat hij niet meer uitgelaten kan worden, zoekt Kim vrijwilligers die haar hierbij willen helpen. “Mocht het zo zijn dat ik niemand kan vinden… in het ergste geval zal hij dan weg moeten", vertelt Kim met tranen in haar ogen.
Kim deed een oproep voor vrijwilligers bij Gelderland Helpt. Klik hier voor meer informatie over het helpen van Kim en Cooper.