Rivierengebied

Toeschouwers smullen van problemen met superjacht: 'Het is een toeristische attractie'

Het jacht vormt een ware attractie voor dagjesmensen uit de buurt.
Het jacht vormt een ware attractie voor dagjesmensen uit de buurt. © Heesen Yachts
HEUSDEN - Het superjacht de 'Galactica' dat dit weekend vast lag bij Hedel, kan nu ook niet onder de brug door bij Heusden. Het schip heeft moeite om op de plaats van bestemming te komen vanwege de hoge waterstand in de Maas. Toeschouwers malen daar niet om, want zo kunnen ze het schip nog eens goed bekijken. "Blij dat we het mogen zien."
Het luxueuze jacht heeft grote moeite om onder de bruggen door te gaan. Omroep Gelderland ging langs de vaarroute en sprak wat toeschouwers van de boot.
Ronald Verkade van botentankstation Maritiem Centrum Heusden is opgetogen over de miljoenenboot. "Dit is toch gewoon geweldig", vertelt hij. "Zo'n imposant jacht in de industriehaven van Heusden. De grootste boot die normaal komt tanken is zo'n 25 meter. Dan ligt er nu een van 80 meter in de haven, geweldig."
Gestrand jacht gaat alsnog onder spoorbrug door

'Wel mooi'

Volgens Verkade ging het schip 'als een speer' met 18 kilometer per uur. "Op zee gaat hij nog veel sneller", legt uit hij uit. "Hij is echt snel. Maar toen kwam de Heusdense brug", zo refereert Verkade naar de brug waar het jacht nu stil ligt. "Maar de eindstreep zal hij uiteraard halen. Er zijn genoeg specialisten bij. De natuur werkt soms tegen, maar ondanks de hoge waterstand zal het een koud kunstje zijn. Al durf ik niet te zeggen hoe ze dat precies doen."
"Dat is toch een mooi gezicht", deelt een mannelijke toeschouwer langs de kant. "Met alles wat erop en erin zit wilde ik hem toch graag even zien."
Zo'n mooi, groot jacht heb ik nog nooit gezien
"Ik vind het wel mooi", reageert een vrouw. "We zijn er gisteren ook langs gereden om te kijken hoe groot hij nou echt was. Z'n verblijfplaats was een toeristische attractie. Iets wat normaals niet voorkomt, zo'n schip met een zwembad en waar een helikopter op kan landen, is wel een keer leuk om te zien."
Een andere vrouw kijkt samen met haar jonge zoontje te zien. "Zo'n mooi, groot jacht heb ik nog nooit gezien", vertelt ze. "We zijn in Monaco geweest en ik ben benieuwd naar deze boot. We waren bang dat we het zouden missen, maar we zijn heel blij dat we het nog mogen zien. Ik zou ook wel binnen willen kijken naar hoe het interieur eruit ziet en hoeveel badkamers er zijn."

'Luxeprobleem'

De eerste vrouw staat Omroep Gelderland opnieuw te woord als het schip wederom vast blijkt te liggen vanwege het hoge water. "Het is een reis met hindernissen", glundert ze. "Het is een luxeprobleem. Als je zo'n schip hebt, maakt het niet uit. Dan overleef je dit wel. En hoe meer dit schip stilligt, hoe meer mensen nog even kunnen genieten van die grote boot."
Volgens Omroep Brabant waagt Galactica maandagavond tussen 22.00 en 23.00 uur een nieuwe poging om onder de brug door te gaan. De boot zou dan verzwaard zijn en ook het water is mogelijk gezakt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!