Gelderland

Jagersvereniging wil discussie over wolf: afschieten of samenleven?

Vier wolvenwelpen en een volwassen wolf op de Veluwe.
Vier wolvenwelpen en een volwassen wolf op de Veluwe. © Gijsbert Griffioen / Zoogdiervereniging
UDDEL - De beschermde status van de wolf staat ter discussie tijdens de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Volgens een aantal parlementariërs zou het mogelijk moeten worden om wolven af te schieten op het moment dat ze voor overlast zorgen. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is - verrassend genoeg - niet voor het afschieten van de wolf. "Er moet een maatschappelijke discussie komen."
Gelderland heeft met zo'n 15 tot 20 dieren de grootste wolvenpopulatie van Nederland. Het aantal confrontaties met de wolf neemt toe, zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen van de SGP maandag in het AD. Hij verwijst daarbij naar een situatie in Elspeet waar in oktober op klaarlichte dag een herder met zijn schaapskudde werd aangevallen door een wolf. Hij pleit ervoor om de beschermde status van de wolf 'af te schalen' zodat er ingegrepen kan worden op het moment dat er problemen zijn.

Falende schaapsherder

"Niemand wil schade aan de natuur", reageert Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. "Maar afschieten is niet de oplossing. We zijn het laatste land in Europa waar de wolf terugkeert. Waarom kijken we niet naar hoe andere landen het aanpakken? Ik was laatst in Kroatië, daar sprak ik een schaapsherder die zijn hele leven al leeft en werkt met de wolf in zijn gebied. Die zei dat hij zich schaamt als hij een schaap verliest aan de wolf. Dat ziet hij als falen van zijn kant. Dat is een heel andere mentaliteit."

'Roodkapjegevoel'

De discussie rond de wolf verhardt, merken ze ook bij de Koninklijke Jagersvereniging Nederland. "De emoties lopen onwijs op", zegt Dorien van Dijk van de vereniging. "Aan de ene kant is het natuurlijk verschrikkelijk voor schapenhouders als hun dieren doodgebeten worden. Aan de andere kant is die wolf er nu eenmaal en moeten we kijken hoe we er zo conflictarm mogelijk mee kunnen samenleven. We moeten niet steeds afgaan op ons 'roodkapjegevoel' van de gevaarlijke wolf."
De wolf is een verrijking voor Nederland
Jagersvereniging
Volgens de jagersvereniging is de discussie in het Europees Parlement voor Nederland nog voorbarig. "Wij pleiten voor een breed maatschappelijk debat tussen voor- en tegenstanders om zo gezamenlijk consensus te krijgen over hoe we met de wolf kunnen samenleven. We werken daarvoor samen met dierenorganisaties zoals International Fund for Animal Welfare (IFAW) en Wolven in Nederland. Want de wolf is een verrijking voor Nederland, maar we moeten samen kijken hoe we dat vorm kunnen geven op een veilige manier."

Jachtinstinct

Volgens Lelieveld van de Zoogdiervereniging moeten dierenhouders worden opgeleid om om te gaan met de wolf. Dat een wolf een slachting aanricht onder schapen is volgens hem niet omdat het zo'n moordzuchtig dier is. "Een wolf volgt puur zijn natuurlijke instinct. Die is gewend dat als hij hert pakt dat de rest van die kudde wegvlucht, maar schapen zijn gewend aan honden en gaan dan soms juist naar een wolf toe. En ze kunnen niet wegvluchten. Dan wordt het jachtinstinct van die wolf steeds opnieuw getriggerd, net zo lang tot 'ie moe wordt. Dat is ook niet goed voor die wolf."

Druk bevolkt land

Hij pleit voor meer hekken en extra herders voor de kudde. "Zodat die schapen onbereikbaar worden en de wolf gaat meewerken aan het wildbeheer." Bij de Jagersvereniging hebben ze daar een hard hoofd in. "De wolvenpopulatie is daarvoor gewoonweg te klein. De jagers zullen altijd nodig blijven. Maar er is ook nog veel te weinig onderzoek gedaan naar de wolf in Nederland. We zijn een druk bevolkt land en de kans op ontmoetingen of conflicten tussen mens en dier is hier groter dan in andere landen."
Overigens denkt Lelieveld dat het voorstel van inperking van de beschermde status in het Europees Parlement het ook niet gaat halen. "De Habitatrichtlijnen van de EU zijn een paar jaar geleden nog bestempeld als een van de meest doelmatige richtlijnen van Europa. Dus ik denk niet dat dit voorstel het gaat halen."