Achterhoek

De ene helft mag voetballen, de andere helft niet: 'Als de regels zo blijven, stop ik ermee'

De JO19-1 van ZZC'20
De JO19-1 van ZZC'20 © ZZC'20
ZELHEM - Na een drukke schooldag lekker een balletje trappen tijdens een avondtraining. Sinds dinsdag mogen jongeren weer tot 20.00 uur buiten sporten. Er zit een 'maar' aan: wie 18 jaar of ouder is mag niet meedoen, waardoor verenigingen in de problemen komen.
Eén van die verenigingen is ZZC'20 uit Zelhem. Twee JO-19 teams (jongens onder de 19) hebben last van de leeftijdsgrens. Bij één van die ploegen zijn maar liefst tien spelers achttien jaar of ouder, wat betekent dat meer dan de helft niet mag trainen. Bij het andere team zijn vijf spelers achttien jaar of ouder.
"Ik ben 18, bijna 19. Dan mogen we niet meer meedoen met voetbal", zegt één van hen. "Het ligt eraan hoe lang het nog duurt, maar ik zie niet veel toekomst meer hier bij het voetballen, als het zo blijft."
De club kan de jongens maar lastig bij elkaar houden:
De ene helft mag voetballen, de andere helft niet: 'Als de regels zo blijven, stop ik ermee'
Ondanks de problemen met de leeftijd trainen de twee JO19-teams van ZZC'20 wel. Dit gebeurt niet bij sommige andere ploegen die in een vergelijkbare situatie zitten. "Wij handelen naar de regels die er zijn", zegt Luc Starink, hoofd coördinator jeugd van ZZC'20. "Teams beslissen zelf of ze wel of niet trainen. Ze kunnen er ook voor kiezen om de spelers van achttien jaar of ouder in tweetallen te laten trainen. Er moet dan natuurlijk wel voldoende ruimte op de velden zijn."
ZZC'20 beschikt overigens over twee sportcomplexen, doordat het een fusieclub is tussen zsv Zelos en vv Zelhem.

Tot laat naar school

Tot dinsdag gold de regel dat jongeren tot 18 jaar tot 17.00 uur mochten sporten. Alleen de jongere jeugd bij ZZC'20 maakte daar gebruik van. "De oudere jeugd waaronder de JO19 heeft niet getraind. Sommigen moesten bijvoorbeeld tot 16.00 uur naar school", licht Starink toe.
Wedstrijden spelen is nog niet toegestaan tot en met in ieder geval vrijdag 21 januari. De KNVB geeft aan dat onderlinge duels wel mogen worden gespeeld.