Achterhoek

Poepincident in Doesburg maakt veel los: 'Bij iemand voor de deur kakken is niet normaal'

De Waag in Doesburg.
De Waag in Doesburg. © Google Street View
DOESBURG - De beelden van de vrouw die zondag haar behoefte deed voor restaurant De Waag in Doesburg maken veel los. Ze mocht geen gebruik maken van het toilet, omdat het restaurant bang was voor een boete van 4000 euro. De reacties op dit bizarre voorval lopen uiteen. "Dit is niet normaal."
Voor toiletbezoek zitten restaurants potdicht, bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. "De horeca dient gesloten te zijn behalve voor het afhalen of bezorgen. Indien de horeca gasten toelaat voor andere doeleinden, kunnen zij beboet worden."

'Nederland is braafste jongetje'

Worden er veel boetes uitgedeeld aan restaurants die toch mensen binnenlaten voor bijvoorbeeld toiletbezoek? "Dat verschilt per gemeente", zegt Sander Wind, voorzitter van KHN Gelderland. Exacte cijfers heeft hij niet. "In de ene plaats komt het meer voor dan de ander."
Wat vindt Wind van het sluiten van de horeca voor mensen die naar het toilet moeten? "Het zijn regels die wij ook maar opgelegd krijgen. Anders lopen we het risico op een boete. Maar ook hierin verschilt het per zaak. Zo zitten de toiletten in mijn restaurant op de plek waar mensen ook hun eten afhalen. Maar bij sommige gelegenheden moet je de hele zaak door, dan snap ik wel dat een ondernemer daar geen mensen toelaat."
"Nederland is daarbij het braafste jongetje van de klas als het om maatregelen gaat. Nergens zijn die zo streng als hier. De Nederlandse horeca houdt zich netjes aan die regels en dat moeten we nog even volhouden. Daarbij ken ik de eigenaar van het restaurant in Doesburg. Dat is een vriendelijke en gastvrije man en ik geef hem in deze situatie groot gelijk. Je kunt je tevens afvragen wat iemand uit Wijk bij Duurstede tijdens een lockdown in het centrum van Doesburg doet. Dat is toch vreemd als alles dicht zit."
Wind weet wel een oplossing om dit soort kwesties in de toekomst te voorkomen. "Gewoon alles weer opengooien. Je ziet de stadscentra verloederen."

Darmen als een bom

Op de sociale media van Omroep Gelderland lopen de reacties op het voorval uiteen. Zowel de wildpoeper als de medewerkers van De Waag worden niet gespaard. Een groep heeft sympathie voor de vrouw. "Met darmen als een bom ben je gewoon afhankelijk van toiletten", typt Sanne op Facebook. "Ik geef haar groot gelijk."
De beelden van de poepende vrouw:
Vrouw poept naast ingang van restaurant: 'Ze had schijt aan de coronaregels'
Marijke en veel anderen verbazen zich juist over zulke reacties. "Bij iemand voor de deur gaan zitten kakken is niet normaal", reageert zij. "Ook niet als je nodig moet en ook niet als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom."
Deze mevrouw behandelde onze medewerkers als stront
Ook op de Facebookpagina van De Waag winden mensen zich op. Al nemen er veel het ook op voor de horecazaak. In een reactie bedankt het restaurant hen voor het medeleven. "Deze mevrouw had geen darmproblemen en behandelde onze medewerkers als stront", zo is er te lezen. "Wanneer er geen respect is voor onze medewerkers, en er ook nog niet eens een consumptie gebruikt wordt sluiten bij ons de deuren. Het is altijd makkelijk een oordeel te vellen. Maar wie ons kent weet dat er met ons altijd een weg te bewandelen valt."

Geen boetes in Doesburg

Ook de gemeente Doesburg heeft begrip voor De Waag. "De horeca is gesloten voor publiek", zegt een woordvoerder. "Bezoekers mogen uitsluitend naar binnen om eten af te halen, zo zijn in de regels. Het is begrijpelijk dat ondernemers dat risico niet nemen."
Zijn er in de gemeente Doesburg veel boetes uitgedeeld? "Nee", zo zegt de woordvoerder. "Als een handhaver zou zien dat er toch gebruik wordt gemaakt van het toilet, zou hij eerder het gesprek aangaan dan meteen een boete uit te schrijven. In Doesburg is deze boete ook nooit uitgedeeld. We hebben wel vaker een last onder dwangsom uitgedeeld. Bijvoorbeeld omdat er zaken toch stiekem het terras open hadden, maar ook deze gevallen liepen uiteindelijk niet uit op een boete."