Achterhoek

Kerstversiering opruimen kost Albert meer dan een week: 'Ze zeggen dat ik koekoek ben'

Albert Markerink tussen de kerstverlichting.
Albert Markerink tussen de kerstverlichting. © Omroep Gelderland
LOCHEM - De kerstvakantie is definitief voorbij. Tijd dus om ook de kerstversiering weer naar zolder te doen. Voor de gemiddelde Gelderlander een klusje van hooguit een paar uurtjes, maar niet voor Albert Markerink uit Lochem. Hij heeft maar liefst 14.000 lampjes aan zijn huis hangen en die heb je er niet zomaar af.
Het opruimen van zoveel kerstverlichting kost hem meer dan een week. "Eerst check ik, stuk voor stuk, of alle 14.000 lampjes het nog doen. Mocht er een kapot zijn, dan kan ik die vervangen. Dat spaart tijd bij het ophangen van de lampjes volgend jaar."
In deze reportage zie je hoe Albert de kerstverlichting van zijn huis haalt:
Kerstversiering opruimen kost Albert meer dan een week
Alleen al met het verwijderen van de duizenden lampjes van de voorgevel is hij daarna nog twee volle dagen kwijt. "Dan moeten ze nog een volle week goed drogen," legt Markerink uit. "Voordat ik ze kan opruimen in de kerstkamer."

Logeerkamer omgebouwd tot kerstopslag

Ja, je leest het goed. Markerink heeft zoveel kerstversiering dat hij de logeerkamer heeft moeten ombouwen tot een opslag voor kerstspullen. Opmerkelijk genoeg houdt Markerink zelf helemaal niet zo van kerst. "Het is voor mij meer de aanloop er naar toe", legt Markerink uit. "Het ontwerpen, bouwen, het neerzetten, de reacties die je krijgt. Dat je de mensen blij maakt. Het zorgt voor een beetje verbinding."
Mensen zeggen: die man is niet goed
Plezier brengen, dat is de reden waarom Markerink elk jaar zoveel lampjes ophangt. De collectie feestverlichting is jaar na jaar opgebouwd. En voor volgend jaar wil hij ruim 3000 extra lampjes ophangen. "Er zijn mensen die zeggen: die man is niet goed. Of je zal er maar tegenover wonen, maar hier tegenover vinden ze het leuk. Misschien moet je hier ook wel een beetje koekoek voor zijn. Nou, dan ben ik graag koekoek."