Rivierengebied

Gestrand superjacht trekt veel bekijks: 'Wij komen speciaal voor het schip'

Het jacht van 100 miljoen euro trekt veel bekijks.
Het jacht van 100 miljoen euro trekt veel bekijks. © Omroep Gelderland
HEDEL - Het miljoenenjacht dat zaterdag niet onder de spoorbrug bij Hedel kon varen, blijft voorlopig voor anker. Het water is onvoldoende gedaald.
Zaterdagmiddag moest het enorme jacht - kosten 100 miljoen - keren vanwege het hoge water. Het ligt nu iets verder terug in een afgraving aan de Maas bij Empel. Daar trekt het veel bekijks, ontdekte ook de havenmeester Harry Hoefnagel van Watersportvereniging Neptunus. "Ik was in de haven omdat er een nieuwe boot zou komen. Net op dat moment kwam ook het jacht aanvaren. Dat was zaterdag rond 13.00 uur”, vertelt de havenmeester. "Binnen anderhalf uur stond de dijk vol met mensen. Er liepen mensen met kinderen en anderen met telelenzen op hun camera. Je kon nergens meer parkeren."
Het schip is prachtig om te zien
Ook zondag is een kijkje bij het jacht het uitje van de dag en staat de dijk vol met mensen. Een man op de dijk vertelt: "Wij komen er speciaal voor. Het jacht is wel behoorlijk. Het wordt steeds drukker, mensen gaan er allemaal een uitje van maken."
Sommige mensen gaan ook voorbij het hek van het terrein om het schip van dichtbij te kunnen bekijken. Het is schip is in Brabant gebouwd en is 80 meter lang. Het heeft een bioscoop, een helikopterplatform en een zwembad. Een vrouw heeft een verrekijker meegenomen om het miljoenjacht goed te kunnen bekijken. Met de verrekijker kan ze het zwembad op het achterdek bewonderen. "Dit zie je niet elke dag. Het is wel een keer leuk in coronatijd. Het schip is prachtig om te zien, jammer dat we er niet op mogen."

'Regenrivier niet goed te voorspellen'

Het schip blijft zondag nog liggen. Door de regenval is de waterstand in de Maas sindsdien alleen maar gestegen. De waterstand wordt gemeten door Rijkswaterstaat, dat gebeurt bij Maastricht. Die hoogte bereikt later Hedel. "De Maas is een regenrivier, waardoor de hoogte nooit helemaal te voorspellen is", vertelt woordvoerder Joop Kraan van Rijkswaterstaat. "Als het in de Ardennen veel heeft geregend, dan kan dit zorgen voor een flinke stijging van de waterstand”, legt hij uit.
Van Wees Watertransporten zegt tegen Omroep Brabant dat maandag een nieuwe poging wordt gewaagd. Een schipper moet volgens Kraan zelf afwegen of hij onder de spoorbrug door kan met zijn gevaarte. Via de waterpeilstok bij een brug kan de exacte hoogte van het water worden afgelezen.