Gelderse Vallei

De minister voor stikstof komt uit Gelderland: 'Dat kan nooit kwaad'

De nieuwe stikstofminister Christianne van der Wal.
De nieuwe stikstofminister Christianne van der Wal. © ANP
HIERDEN - Vandaag staan ze dan op het bordes; de nieuwe ministers van het kabinet Rutte IV. Met drie Gelderlanders: Ernst Kuipers uit Epe, Rob Jetten uit Ubbergen en Christianne van der Wal uit Hierden. En die laatste wordt de minister van een voor Gelderland belangrijk dossier: stikstof.
Van der Wal (VVD) komt over van de provincie, waar ze gedeputeerde was. De provincie trok de afgelopen jaren regelmatig aan de bel: wil je het stikstofprobleem oplossen, dan moet je naar de Veluwe kijken. "Het is heel positief dat we een Gelderse minister hebben op dit dossier. Als daar iemand zit die weet waar het over gaat", benadrukt gedeputeerde Peter Drenth. Hij zat in het college met Christianne van der Wal.
Herman Pieter Prangsma is boer op de Veluwe. Wat heet: zijn boerderij ligt verscholen tussen de Veluwse landschappen in Ede. Hij past onder meer kringlooplandbouw toe. Het kabinet wil dat meer boeren naar deze vorm van landbouw gaan, maar over de plannen van het Rijk is Prangsma niet te spreken. "Er wordt met name weinig met boeren gesproken", vindt hij. Dat was de afgelopen jaren zo en 'dat is allemaal niet veranderd en ik kan er niet positief over zijn'.

Moeite met stikstofprobleem

Prangsma heeft moeite met het stikstofprobleem. "Als normaal nadenkend mens kan ik niet bedenken waar nou echt het probleem zit. We zijn blijkbaar niet bij machte om het probleem plat te slaan en het op te lossen. We moeten ook kritisch naar onszelf kijken, ook de boeren."
Ecoloog Arnold van den Burg hoopt dat het kabinet zoekt naar draagvlak. "Maak beleid met een stip op de horizon en zorg voor een maatschappelijk akkoord met alle partijen: boeren, industrie en verkeer."
Daar is Prangsma het mee eens. "We moeten het samen doen."
Het was tot nu toe veel zeggen, nu moet er echt wat gebeuren
Peter Drenth
Peter Drenth is blij met het regeerakkoord. "Het is duidelijk welke afslagen ze willen gaan maken. Het biedt handvatten om aan de slag te gaan en om stappen te zetten. Er is budget, het was tot nu toe veel zeggen, nu moet er echt wat gebeuren."
Drenth kent Van der Wal goed, ze werkten de afgelopen drie jaar immers samen in het Gelders college. "Maar het is niet u vraagt, wij draaien. Al heeft ze natuurlijk meegewerkt aan ons beleid, aan onze onderzoeken. Ik ben absoluut blij dat Van der Wal de minister is."

Niet zelf minister?

Op de vraag of Drenth - toch de stikstofgedeputeerde - niet zelf minister had willen worden op dit dossier? "Nee hoor, we hebben de handen vol in Gelderland. Er ligt een enorme uitdaging, we kunnen aan de bak om Gelderland ook voor de toekomst mooi te houden."
Ook Van den Burg is blij dat er een minister zit die weet waar het om gaat. "Dat kan nooit kwaad, dat er iemand zit die de waarde van de Veluwe kent. Dit is natuur die je wil behouden en de situatie wil verbeteren”, vindt de ecoloog.
En ook Prangsma heeft een goede eerste indruk. "Ze heeft niet al honderd keer op de voorgrond gestaan. Ik krijg de indruk dat ze in de luwte wil blijven en zich eerst wil verdiepen. Dat zie ik dan wel met vertrouwen tegemoet. En ik zou haar sparringpartner willen zijn: betrek praktijkmensen en overleg of plannen een kans van slagen hebben."
Hij hoopt dat het kabinet langsgaat bij boeren zoals hij.