Noord-Veluwe

Statenlid én voorzitter van andere lokale partij, VVD ziet geen probleem

Marga Schoots in de raadszaal van Elburg
Marga Schoots in de raadszaal van Elburg © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een opvallende naam bij de officiële oprichtingsdocumenten van Liberaal Elburgs Verbond (LEV), de lokale politieke partij waarvan Rick van Velthuysen fractieleider is. De partij is afgelopen december officieel opgericht en Marga Schoots blijkt de bestuursvoorzitter.
Schoots is namelijk Statenlid namens de VVD. En die partij doet in Elburg ook mee aan de verkiezingen. In de Provinciale Staten hebben ze geen probleem met het lidmaatschap van twee politieke partijen. "Nee, dat is lokaal een eigen afweging. Het gebeurt wel vaker en we zijn een liberale partij. Het is niet altijd ideaal maar het mag", vertelt fractievoorzitter Frederik Peters.
De grens ligt volgens hem bij het zogenoemde dubbelmandaat. Schoots mag niet Statenlid zijn én raadslid. Daar ging het bij Schoots eerder mis, ze had die functies toen allebei, in Elburg ook namens de VVD, maar kon die zetel niet opgeven omdat er volgens haar geen geschikte opvolger was. Uiteindelijk leverde ze haar Statenlidmaatschap in, maar kon ze terugkeren na het vertrek van een ander Statenlid.

Niet op de lijst voor LEV

"Mijn politieke hart en ambitie liggen in de Provinciale Staten", zegt Schoots er zelf over. "Ik kom dus echt niet op de lijst voor LEV in Elburg. Maar ik ben wel bewust voorzitter van de partij geworden, omdat ik Rick graag wil steunen bij zijn politieke doelen in Elburg. Dat heb ik ook besproken met de fractie in Arnhem."
Van Velthuysen en Schoots vormden jarenlang samen de VVD-fractie in Elburg. Toen Schoots weg moest, stapte Van Velthuysen uit de lokale VVD, maar bleef met zijn partij LEV in de gemeenteraad zitten. Een conflict met het regionale bestuur van de VVD, het Hanzenetwerk, zou de reden zijn voor die breuk. Dat conflict is nog altijd niet opgelost.

'Wij zijn geen ex-VVD'ers'

"Er zijn vast mensen die dit willen framen alsof wij de partij verlaten, maar provinciaal en landelijk blijven Rick en ik echte VVD’ers in hart en nieren", zegt Schoots erover. "Ons partijprogramma zal ook erg lijken op een VVD-programma en onze partijkleuren zijn zelfs dezelfde als die van de VVD. We blijven echte liberalen. Maar een terugkeer bij de lokale VVD was voor ons echt niet mogelijk."
Schoots is zich bewust van de dubbelrol die ze heeft. "Ik zorg dat die petten gescheiden blijven", zegt ze. "Ik heb me ook niet bemoeid met de inhoud van het partijprogramma. Mijn rol ligt bij de oprichting van de partij. Ik moet zorgen dat de bestuurlijke zaken allemaal deugen, de inhoud is voor de fractie."
Het partijprogramma en de kandidatenlijst van LEV worden in februari gepresenteerd, maar één ding kan Schoots al wel zeggen: "Rick zal inderdaad onze lijsttrekker worden. Dat hebben we net deze week besloten als bestuur."