Brood wordt steeds duurder: 'Dit heb ik in dertig jaar niet zo meegemaakt'

Eigenaar Guido van Bakkerij van der Meijs-Terweijde.
Eigenaar Guido van Bakkerij van der Meijs-Terweijde. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - De broodprijzen gaan stijgen. Bakkers klagen steen en been over de hoge energietarieven waarmee zij hun broodovens moeten warm stoken. Maar ook grondstoffen voor brood, zoals meel en tarwe, zijn flink duurder geworden. En er is meer. De vraag wordt: hoe duur wordt ons brood?
Bij Bakkerij Hilvers in Arnhem en omstreken hebben ze het al uitgerekend: "Door de gestegen gasprijzen wordt brood zeker duurder", zegt manager Denise Reinders. "We verwachten ten minste een stuiver. Helaas zijn dit niet de enige kosten die toenemen, komend jaar. We hebben ook te maken met een enorme stijging qua grondstofkosten; tarwe en verpakkingen."

Tekorten op wereldmarkt

Hoeveel de totale stijging van de broodprijs wordt, is nog niet duidelijk. De prijzen variëren sterk door tekorten op de wereldmarkt. "Je hebt als bakker niet veel keus, je koopt wat je kan krijgen", stelt Bakkerij van der Wal Jolink in Apeldoorn.
"En het is alles, hè. Ook de kosten van vervoer zijn gestegen. En wat dacht je van de verpakkingen, zoals een broodzak of taartdoos? Van 44 cent eerder dit jaar naar 92 cent op dit moment. Voor één doosje, ja."

Alles tegelijk

Ook bij Bakkerij Verbeek in Brummen zijn de broodprijzen flink aan het stijgen. Volgens Vincent Derksen van de bio-bakker, die levert aan 260 winkels in heel Nederland en Vlaanderen, is de prijs voor biologische tarwe met 50 à 60 procent gestegen.
"De ovens draaien op gas, de rijskasten en andere apparatuur op stroom en alles is duurder geworden. En ook de arbeid wordt duurder. Want de concurrentie is groot en de werknemer heeft op deze arbeidsmarkt meer mogelijkheden."
Derksen somt de verhoogde inkoopsprijzen uit zijn hoofd op: "Zonnepitten 30 procent duurder, lijnzaad 65 procent, biologische pompoenpitten van 2,40 per kilo naar 4,20 euro per kilo. Het is een vreemde tijd, want alles komt bij elkaar. Ik werk hier al dertig jaar, maar heb dit nog nooit meegemaakt. In totaal gaat een brood zeker 30-35 cent duurder worden, zeker 6 procent verhoging."

Bang dat klanten wegblijven

Bakker Guido van Bakkerij van der Meijs-Terweijde in Culemborg hoopt dat zijn klanten niet wegblijven, nu de prijzen stijgen. "Als brood voor bepaalde groepen niet meer te betalen is, gaan ze je deur voorbij en kopen ze sneller bij de supermarkt. Die kan brood goedkoper aanbieden, omdat ze dat terug kunnen verdienen op andere producten. Die luxe heb ik niet."
Door de stijgende gasprijs staat volgens hem alles onder druk. "Zeker als je straks investeringen moet gaan doen die duizenden euro's gaan kosten. Dan kan ik beter stoppen, want dan heeft het allemaal geen zin meer."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!