Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Hoge Veluwe stopt burgeronderzoek met wildfoto's

Een hert op de Veluwe.
Een hert op de Veluwe. © ANP
OTTERLO - Het Nationale Park De Hoge Veluwe gaat stoppen met het burgeronderzoek van de wildfoto's in het park. Wildcamera's maakten deze snapshots die beoordeeld werden door wildliefhebbers wereldwijd. Dit was onderdeel van een groot project van het park in samenwerking met de Wageningen Universiteit. De amateurwetenschappers worden nu vervangen door computers.
Sinds 2013 heeft het nationale park tientallen cameravallen in hun bossen geplaatst. Hiermee zijn foto's gemaakt van passerend wild. Het was de bedoeling dat deze plaatjes meer inzicht gaven in de het gedrag van de grote hoefdieren op het park, zoals zwijnen en herten.
Maar het beoordelen van de foto's bleek veel werk, waardoor in 2018 de hulp werd ingeschakeld van het publiek. Liefhebbers wereldwijd mochten meedoen met het beoordelen van de snapshots. Zij checkten wat erop te zien was. 15.000 mensen van over de hele wereld deden dit en bekeken samen ruim drieënhalf miljoen foto's.

Computerprogramma's

Door de inzet van die wildliefhebbers heeft het park meer inzicht gekregen in de reactie van wild op grote veranderingen, zoals het struinverbod en de bezoekersaantallen. Ook weten ze meer over de voorkeur van dieren wat betreft leefgebied. Het project stopt, omdat er nu computerprogramma's zijn die het verschil tussen een hert en een wild zwijn ook kunnen zien. In de toekomst kunnen deze computers ook ingewikkeldere delen van dieren gedrag onderscheiden.