Rivierengebied

Glastuinders in de problemen door de hoge gasprijzen

Ondernemer Van Tuijl maakt zich zorgen over de hoge gasprijzen
Ondernemer Van Tuijl maakt zich zorgen over de hoge gasprijzen © Omroep Gelderland
BRAKEL - De torenhoge gasprijzen zorgen voor grote problemen. Niet alleen bij de consument, maar ook voor grootverbruikers als de glastuinbouw. Ook in het Rivierengebied kijken telers zorgelijk naar het gasverbruik.
De dagprijs van gas schommelt op het moment rond de 85 cent per kubieke meter, tegen normaal gesproken 15 cent. Dat is voor veel glastuinders een probleem. En dan met name voor de kwekers die geen vaste energiecontracten hebben. Voor sommigen zijn de energielasten de afgelopen maanden met wel honderd procent gestegen.
Bloemen worden duurder, zegt David van Tuijl van Linflowers in Brakel:
Glastuinders in de problemen door hoge gasprijzen
Het kost chrysantenkweker Linflowers in Brakel op jaarbasis misschien wel een paar miljoen euro extra, zei algemeen directeur David van Tuijl in oktober al tegen Omroep Gelderland. Linflowers, met vier vestigingen in en rondom Brakel, verbruikt twaalf miljoen kuub gas per jaar - de helft op basis van een vaste prijs, de helft via de vrije markt. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verstookt 1.500 kuub per jaar.

Kostenstijging

Meer dan de helft van de glastuinbouwondernemers in Nederland ondervindt een kostenstijging als gevolg van de hoge gas- en elektriciteitsprijzen, zo bleek uit een inventarisatie, die brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland hield in het kader van de impact van de hoge energieprijzen op de glastuinbouwbedrijven.
Een derde van de ondervraagde bedrijven gaf aan 'langdurige financiële problemen' te verwachten. Dat geldt met name voor bedrijven die niet met vaste energiecontracten werken. De brancheorganisatie spreekt van een 'energiecrisis'.