Achterhoek / Noord-Veluwe

Carnavalsverenigingen richten pijlen op de zomer: 'Het blijft toch kriebelen'

De loopgroep van carnavalsvereniging Gewoon Deurgoan uit Vaassen
De loopgroep van carnavalsvereniging Gewoon Deurgoan uit Vaassen © Gerry Stegeman
VOORST GEM VOORST - Versierde wagens, loopgroepen in speciale kleding en publiek langs de kant. De traditionele carnavalstochten eind februari zijn - of worden - vrijwel zeker afgelast door corona. Toch gaat een aantal verenigingen door met de voorbereidingen. Met als doel: carnaval in de zomer.
Een van die verenigingen heeft de toepasselijke naam Gewoon Deurgoan en komt uit Vaassen. Leden van deze loopgroep zijn bezig met het maken van elfenjurken en onderdelen van de wagen. "Het carnavalsgevoel blijft toch kriebelen in deze onzekere en zwarte periode. We denken in mogelijkheden en houden ons daarbij aan de regels. We werken in kleine groepjes bij mensen thuis", vertelt woordvoerder Jaco Veldhuis.
Carnavalsverenigingen richten pijlen op de zomer

'Kerst vier je ook niet de zomer'

Veldhuis zegt dat het vrijwel zeker is dat de optocht waar Gewoon Deurgoan normaal gesproken aan meedoet niet doorgaat, al is er officieel nog geen streep doorgegaan. Als eventueel alternatief hoopt Gewoon Deurgoan op een optocht in de zomer, hoewel dit wel voer voor discussie was. "Sommigen vinden dat het in een bepaalde periode van het jaar gevierd hoort te worden. Ze zeggen 'kerst vier je ook niet in de zomer'. Aan de andere kant kan je het zien als een gezellig feestje. Daarnaast zijn er bij ons geen besmettingen en is iedereen gevaccineerd."
Als je actief meedoet tijdens de optocht, dan krijg je het vanzelf warm
Een grappig feitje is dat de pakken van Gewoon Deurgoan vooral geschikt zijn voor een optocht in de zomer. Als de optocht in februari alsnog doorgaat, dan heeft Veldhuis al een oplossing bedacht. "Dan doen we er thermokleding onder. En als je actief meedoet tijdens de optocht, krijg je het vanzelf warm."

Animo voor zomeroptocht

Ook carnavalsvereniging De Lollebroek uit Wilp-Achterhoek is doorgegaan met de voorbereidingen van een mogelijke optocht in de zomer. Sinds de opening van het carnavalsseizoen, de elfde van de elfde, zijn ze bezig met de wagen van de jeugd. De optocht in februari is al geannuleerd, het zomerse alternatief zien ze bij De Lollebroek wel zitten.
Of dat doorgaat hangt volgens Ben Jacobs, voorzitter van de vereniging, af van de bereidheid bij andere verenigingen. "De intentie is er om het in de zomer te houden, maar als je maar tien deelnemers hebt, dan is het niet representatief. Meestal zijn er tussen de zeventig en negentig deelnemers."
Uit een rondgang van Omroep Gelderland blijkt dat er in de provincie ook verenigingen zijn die momenteel niet bezig zijn met de voorbereidingen. Zij willen de eerstvolgende coronapersconferentie afwachten.