Arnhem en omstreken

Van je kerstboom af? Geef 'm een wild tweede leven!

De wildopvang krijgt meer bomen binnen dan gedacht.
De wildopvang krijgt meer bomen binnen dan gedacht. © Omroep Gelderland
DOORWERTH - De feestdagen zijn weer voorbij en dat betekent voor veel mensen dat de kerstboom het huis uit moet. Op sommige plekken kun je hem kwijt aan de weg, maar je kunt 'm ook langsbrengen bij de wildopvang in Doorwerth. Daar krijgen de bomen namelijk een tweede leven.
De opvang in Doorwerth is nieuw en nog niet eens open. Dat gebeurt in het voorjaar pas. Het bezoekerscentrum was al wel geopend, maar moest door de coronamatregelen al snel weer sluiten. "Dan raak je de connectie met het publiek kwijt. Dus we zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden om toch weer dat contact te krijgen. Deze actie draagt daar hopelijk aan bij", vertelt Thijs Devlin, directeur van wildopvang Avolare.
Bekijk hier waar de ingeleverde bomen terecht komen.
Met je oude kerstboom kun je nog vogels blij maken
De kerstbomen komen in de verblijven te hangen. "We hebben een groot aantal verblijven en één van de verblijven is de roofvogelvlucht. Dat is een gigantisch verblijf, maar nog heel erg kaal nu", aldus Devlin. "We hebben daar onlangs een natuurlijke bodem in aangebracht. En nu dachten we: 'Daar moet ook wat groen de lucht in. Zodoende maakt één en één, twee."

Genoeg plek, maar wel eisen

Door middel van een drive-thru en reservering via een tijdslot kan iedereen vrijdag en zaterdag de bomen langsbrengen. "Zo hebben we een beetje sturing." Op dit moment hebben zo'n zeventig mensen een plekje gereserveerd. Devlin: "We hebben genoeg plek, want de roofvogelvlucht is enorm groot en we hebben nog genoeg andere verblijven die ook nog aankleding kunnen gebruiken. En niet alle bomen zullen het redden."
En zo staan de kerstbomen er uiteindelijk bij in de wildopvang.
En zo staan de kerstbomen er uiteindelijk bij in de wildopvang. © Thijs Devlin
Aan het inleveren van de bomen zijn wel enkele eisen verbonden. Zo mogen de bomen niet versierd zijn of bespoten zijn met spuitsneeuw. Daarnaast moet de boom een kluit bevatten en niet geïmpregneerd zijn. De directeur besluit: "Als we straks open zijn, nodigen we mensen van harte uit om te kijken hoe hun boom het doet."