Rijk van Nijmegen

Gitarist Meryn (18) maakt nu al kans op internationale prijs: 'Op het podium voel ik me thuis'

Meryn Bevelander aan het repeteren bij de Nijmeegse muzikale broedplaats De Basis.
Meryn Bevelander aan het repeteren bij de Nijmeegse muzikale broedplaats De Basis. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Meryn Bevelander is pas 18 jaar, maar kan nu al een internationale muziekprijs winnen. Het muziektijdschrift 'Gitarist' reikt jaarlijks de Gitarist Poll Awards uit. De Nijmeegse muzikant is kanshebber in de categorie ‘beste pop/rockgitarist van de Benelux’.
“Als klein jongetje kreeg ik het tijdschrift Gitarist al door mijn brievenbus. Ik speel ook al van kleins af aan gitaar, dus het zal mij wel een gevoel van erkenning geven als ik de prijs win en in het blad tussen grote namen kom te staan”, vertelt Bevelander.
Gitarist Meryn (18) maakt nu al kans op internationale prijs: 'Op het podium voel ik me thuis'

Ambitieus

De Nijmegenaar was slechts 8 jaar oud toen hij begon met gitaarspelen, een jaar later schreef hij zijn eerste liedjes. Op zijn 10de richtte hij de Meryn Bevelander Band op. Inmiddels studeert hij aan het conservatorium en is hij ook de frontman van Sonic Whip. Deze Nijmeegse rockband heeft afgelopen zomer zijn debuutplaat uitgebracht.
Deze enorme focus op muziek is voor de ambitieuze gitarist en zanger vanzelfsprekend. “Muziek is voor mij alles, ik zou niet weten wat ik zou moeten doen als er geen muziek was. Ik voel me pas echt thuis als ik op het podium sta en aan het spelen ben.”

‘Hij verdient het om te winnen’

Twee keer per week repeteert Bevelander met zijn medebandleden van Sonic Whip bij de Nijmeegse muzikale broedplaats De Basis. Volgens zijn collega’s is het zeer terecht dat het muzikale talent kans maakt op de internationale prijs. “Ik denk dat Meryn het verdient om te winnen, dat heeft vooral te maken met zijn virtuositeit. Ik denk dat hij supercreatief is en als je hem met een gitaar ziet heb je dat denk ik snel door”, vertelt bassist Julian Verveer.
Ook drummer Florian Bevelander vindt zijn broertje een groot talent. “Ik ken eigenlijk geen andere gitarist op dit moment die zo jong is en zo goed kan spelen als Meryn. Hij kan solo spelen, hij is strak en creatief. Ik kan hem eigenlijk met niemand anders vergelijken.”

Plek in de top 10

Ondanks alle steun verwacht Bevelander niet dat hij er met de prijs vandoor gaat. “Ik denk dat ik waarschijnlijk niet ga winnen. Er zijn gevestigde namen die kans maken op de prijs, waar mijn naam misschien iets onbekender is. Maar ik hoop dat ik in ieder geval in de top 10 eindig en in het blad kom te staan, dat zou echt geweldig zijn.”
Stemmen op de Nijmeegse gitarist kan tot en met 6 februari. De winnaar wordt in de maarteditie van tijdschrift Gitarist bekendgemaakt.