Weer corona-uitbraak in Arnhemse gevangenis, alle gedetineerden in quarantaine

De PI in Arnhem heeft opnieuw te maken met meerdere coronagevallen.
De PI in Arnhem heeft opnieuw te maken met meerdere coronagevallen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Opnieuw is er een corona-uitbraak in de Penitentiaire Inrichting Arnhem-Zuid, beter bekend als de Blueband-bajes. Volgens een woordvoerder van de gevangenis zijn er momenteel zes gedetineerden besmet, maar zit iedereen in quarantaine. In maart vorig jaar was het ook raak en waren tientallen mensen besmet met het coronavirus.
"Zes besmettingen op 200 mensen in totaal, dat klinkt niet als erg veel. Maar de besmette personen zitten op verschillende afdelingen", zegt woordvoerder Robert Meijer. "Daarom zitten alle gedetineerden preventief in quarantaine, ook de niet besmette." Dinsdag worden alle gedetineerden opnieuw getest op het coronavirus.
De mensen die besmet zijn, moeten in hun eigen cel blijven. De overige gedetineerden zitten het grootste deel van de dag in hun cel, maar mogen wel luchten en hun cel verlaten voor persoonlijke verzorging. Ze kunnen geen bezoek ontvangen en mogen ook niet werken. "Dit zijn vervelende maatregelen en we doen het liever niet, maar het moet om meer problemen te voorkomen."

'Mensen hebben begrip'

Volgens de woordvoerder zijn de gedetineerden over het algemeen oké met de maatregelen. "Mensen hebben er begrip voor, want we doen dit voor hun veiligheid en gezondheid. Volgens de directeur is het niet onrustig en hangt er gewoon een goede sfeer."
Hoeveel gedetineerden zich hebben laten vaccineren, weet de PI niet. "Nee, daar hebben we geen inzicht in. Dat komt omdat gedetineerden dat niet hoeven te melden." Daarnaast is er ook veel verloop. "Er is veel in- en uitstroom."
Nieuwe gedetineerden worden in eerste instantie in een eenpersoons cel geplaats. Na vijf dagen worden ze getest. Bij een negatieve test kunnen ze deelnemen aan het reguliere dagprogramma. Verder gelden in de PI de 'gewone' coronaregels, zoals ze ook in de maatschappij gelden. Bij klachten worden gedetineerden getest.

Corona-uitbraak

In maart vorig jaar was er ook een grote uitbraak in de Arnhemse PI, toen waren er tientallen gevangenen en zestien medewerkers besmet. In de tussentijd heeft de Blueband-bajes niet veel te maken gehad met besmettingen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!